Inflacija 5,8 posto

MMF blago podigao prognozu rasta svjetske ekonomije

31.01.2024. 08:31 / Izvor: Agencije
MMF

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetske ekonomije od 3,1 posto, uz napomenu da bi i naredne godine aktivnost trebala porasti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je podigao prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini, ukazujući na jačanje lične i javne potrošnje te niže cijene energije i robe.

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetske ekonomije od 3,1 posto, za 0,2 postotna boda snažniji no što su očekivali prošle jeseni. U 2025. aktivnost bi trebala porasti gotovo istim tempom.

Usporedbe radi, prosječan rast svjetske ekonomije u periodu od 2000. do 2019. iznosio je 3,8 posto, podsjeća Reuters.

Poboljšane izglede pripisuju se snažnijoj ličnoj i javnoj potrošnji, uprkos zaoštrenim monetarnim uvjetima i pojačanom aktiviranju radne snage. Izdvajaju i poboljšanje u opskrbnim lancima te niže cijene energije i robe.

Inflacija 5,8 posto

Ažurirane svjetske ekonomske prognoze pokazuju da se nazire „meko prizemljenje“, ali ukupni rast i globalna trgovina i dalje su ispod historijskoj prosjeka, rekao je Pierre-Olivier Gourinchas, glavni ekonomist MMF-a.

Globalna trgovina trebala bi porasti za 3,3 posto u 2024. i za 3,6 posto u 2025, znatno ispod historijskog prosjeka od 4,9 posto. Uteg rastu bit će gotovo 3.000 trgovinskih ograničenja, uvedenih prošle godine, smatraju u MMF-u.

Istovremeno, potvrdili su oktobarsku prognozu ukupne inflacije u ovoj godini od 5,8 posto, ali su snizili procjenu za 2025. godinu – za 0,2 postotna boda, na 4,4 posto. Kad bi se izuzela Argentina, inflacija bi bila još niža, rekao je Gourinchas.

Posustala eurozona

MMF je najviše poboljšao prognozu za američku ekonomiju, kojoj sada predviđaju rast od 2,1 posto u ovoj godini, za 0,6 postotnih bodova snažniji nego su predviđali u jesenskim projekcijama, dok bi naredne godine trebao usporiti na 1,7 posto.

Poboljšanje izgleda za SAD Gourinchas pripisuje fiskalnoj podršci i snažnoj ličnoj potrošnji. MMF je upozorio Washington da američke subvencije domaćim proizvođačima možda predstavljaju kršenje globalnih trgovinskih propisa.

Ekonomija eurozone trebala bi u ovoj godini porasti 0,9 posto, nešto slabije no što je MMF procijenio u oktobru, dok bi u 2025. rast trebao ubrzati na 1,7 posto, manje-više u skladu s MMF-ovim prognozama od prošle jeseni.

Indijska ekonomija najsnažnije će rasti

Njemačkoj, kao najvećoj evropskoj ekonomiji, MMF predviđa minimalni rast BDP-a u ovoj godini – za samo 0,5 posto, upola slabiji no što su prognozirali jesenas. Iduće godine rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto i također biti slabiji no što su do sada prognozirali.

Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, odnosno 0,4 postotna boda snažnije nego je pokazivala oktobarska projekcija. U 2025. bi rast trebao blago usporiti, na 4,1 posto.

Najsnažnije bi u grupi posmatranih zemalja trebala porasti indijska ekonomija, za 6,5 posto u ovoj i idućoj godini.

Najviše je podignuta prognoza ovogodišnjeg rasta ruske ekonomije – za 1,5 postotnih bodova, na 2,6 posto. Naredne godine aktivnost bi po MMF-u trebala usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,1 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital