mercator

Kapital / IZVJEŠTAJI

Mercator Grupa u 2020. godini imala prihode od 2,170 milijardi eura

Grupa Mercator je u 2020. godini ostvarila 162,8 miliona eura normaliziranog EBITDA.

27.04.2021. 11:08 / Izvor: Akta.ba

Mercator Grupa je u 2020. godini imala prihode od 2,170 milijardi eura, što je za 1,6% više u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi od prodaje na malo porasli su za 3,7%. U Sloveniji, koja je najvažnije Mercatorovo maloprodajno tržište, Mercator je ostvario još veći rast prihoda – čak 5,1% u odnosu na 2019. godinu.

Grupa Mercator je u 2020. godini ostvarila 162,8 miliona eura normaliziranog EBITDA.

Dobit Grupe Mercator u 2020. godini, isključujući jednokratne poslovne događaje, iznosio je 4,7 miliona eura, uzimajući u obzir činjenicu da je epidemija Covid-19  donijela 18,8 miliona eura direktnih negativnih efekata na poslovanje. Mercator je također uspio značajno smanjiti svoju zaduženost u 2020. godini, jer je omjer između neto financijskog duga i normalizirane EBITDA bio 5,2 puta.

"Uprkos vrlo zahtjevnim uslovima poslovanja, Mercator Grupa je ostvarila niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Bez obzira na ograničenjima koje je donijela epidemija, uspjeli smo znatno povećati prihode i ponovno smanjiti svoju zaduženost ili neto financijski dug, koji je na kraju godine bio 5,3% niži nego u 2019.", rekao je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić.  

Negativni učinci na poslovanje Grupe Mercator u 2020. godini bili su uglavnom skraćivanje radnog vremena trgovina u Sloveniji, usvajanje zakona o zatvaranju trgovina nedjeljom i mjere za zatvaranje cijelog HoReCA sektora (hotelski smještaj, restorani, barovi itd.) najmanje pet mjeseci, kao i zatvaranje škola, zbog čega je veletrgovačko područje Grupe Mercator doživjelo veliki pad prihoda koji je morao biti zamijenjen.

Slična je situacija bila i u tehničkom segmentu, jer su trgovine tehnikom  bile zatvorene više od četvrtine 2020. godine. Zbog nedostatka potražnje koja je  rezultat zatvaranja tržišta, vlastita proizvodnja Mercatora je opala, a Mercator IP suočen je sa smanjenom potražnjom za gotovim proizvodima u segmentu »go to«, uglavnom zbog zatvaranja škola i pada turizma.

Poslovnu 2020. godinu obilježilo je planirano spajanje s Fortenova Grupom, te projekat refinansiranja duga Mercator Grupe. Uprava Grupe Mercator pripremila je sve što je potrebno za uspješno okončanje postupaka prijenosa u Fortenova Grupu i, prije svega, za refinansiranje postojećeg ugovora o reprogramu financijskih obaveza Grupe Mercator.

Tako je Grupa Mercator 2021. godinu dočekala u dobrom poslovnom stanju, spremna za nove izazove i novi razvojni ciklus

PODIJELI:

TAGOVI:

#mercator

#prihodi

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital