Informacija iz Basela katapultirala bitcoin

Kapital / IZVJEŠTAJI

Informacija iz Basela katapultirala bitcoin

Bitcoin je u četvrtak skočio više od 13 posto, na razinu iznad 38.000 dolara nakon što je prijedlog Bazelskog odbora bankama dao zeleno svjetlo da drže vodeću kriptovalutu i drugu digitalnu imovinu.

11.06.2021. 10:19 / Izvor: seebiz.eu

Bitcoin je u četvrtak skočio više od 13 posto, na razinu iznad 38.000 dolara nakon što je prijedlog Bazelskog odbora bankama dao zeleno svjetlo da drže vodeću kriptovalutu i drugu digitalnu imovinu.

Najpopularnija kriptovaluta dosegla je najviših 38.461 američkih dolara tijekom ranog poslijepodneva, pojačavajući rast koji je započeo još jučer.

Bazelski odbor za nadzor banaka, koji postavlja međunarodne bankarske standarde, preporučio je strože kapitalne zahtjeve za držanje bitcoina od dionica i obveznica.

Odbor je predložio ponder rizika od 1.250% za bitcoin, ether i sve ostale kriptovalute, isključujući stabilne kovanice koje u potpunosti imaju rezerve. To znači da bi banka trebala držati kapital ekvivalentan nominalnoj vrijednosti izloženosti bitcoinima.

"Izloženost od 100 USD dovela bi do ponderirane aktive od 1250 USD, koja kada se pomnoži sa minimalnim kapitalnim zahtjevom od 8% rezultira minimalnim kapitalnim zahtjevom od 100 USD (tj. ista vrijednost izvorne izloženosti, jer je 12,5 recipročna 0,08 )", stoji u prijedlogu.

Iako je Basel bitcoin kategorizirao kao imovinu s visokim rizikom, tržišna reakcija bitcoina sugerira da su investitori vjerojatno očekivali još gore

Prije informacije iz Basela, bitcoin je već bio u solidnom plusu zahvaljujući odluci El Salvadora koji je postao prva zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres u srijedu usvojio prijedlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvaćanju te kriptovalute. Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvaćanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program El Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima. Prema zakonu, tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kripovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Basel

#bitcoin

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital