Azijske burze blago pale, dolar stagnira

28.10.2021. 08:19 / Izvor: N1
svjetske berze

Na najvećoj svjetskoj burzi indeksi su pali, premda je većina kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer bi poremećaji u nabavnim lancima mogli negativno utjecati na poslovanje kompanija i jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,1 i 0,9 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Većina burzi prati jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina.

Na najvećoj svjetskoj burzi indeksi su pali, premda je većina kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je više od 190 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 37,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Ulagači su oprezni i zbog jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti središnje banke da počnu zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,92 boda, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114,05 na 113,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1605 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1600 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučer objavljenih podataka o snažnijem nego što se očekivalo rastu zaliha u SAD-u prošloga tjedna.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,8 posto, na 83,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 81,25 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital