MMF smanjio prognozu globalnog rasta i upozorio na recesiju

27.07.2022. 08:01 / Izvor: Fena
mmf

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoju prognozu globalnog rasta na 3,2%, zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoju prognozu globalnog rasta na 3,2%, zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini, te upozorio da bi se svijet mogao "naći na rubu globalne recesije".

U ažuriranju svoje prognoze globalnog rasta u utorak, Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je na rizike za globalnu ekonomiju, koji ako se ne kontrolišu, mogli bi gurnuti svijet u recesiju.

Visoka inflacija i rizici koje predstavlja ruska invazija na Ukrajinu odgovorni su za dovođenje globalne ekonomije u opasnost, rekao je MMF, dodajući da nisu isključeni ni "najgori mogući" scenariji.

U izjavi, glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas rekao je da bi "svijet uskoro mogao biti na rubu globalne recesije, samo dvije godine nakon prethodne".

Gourinchas je dodao da trenutno okruženje ukazuje da je "vjerovatnost da američka ekonomija može izbjeći recesiju" "prilično mala".

Rast BDP-a u cijelom svijetu usporit će na 3,2% u 2022. Nova procjena dolazi nakon što je MMF predvidio rast od 3,6% u aprilu ove godine.

"Izgledi su se značajno promijenili od aprila", rekao je Gourinchas.

Dodao je kako tri najveća svjetske ekomomije, Sjedinjene Države, Kina i europodručje su u zastoju s posljedicama za globalne izglede.

U saopćenju se navodi da se globalni BDP smanjio u drugom tromjesečju zbog pada u Kini i Rusiji.

Očekuje se da će kineska ekonomija, pogođena dugim lockdownom i obustavom rada zbog koronavirusa te raznim drugim krizama, rasti za 3,3%, što je 1,1 postotni bod manje u odnosu na prethodne procjene.

MMF je također smanjio prognoze rasta za 2023. od 3,6% objavljene u aprilu, na 2,9%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital