MMF: Najveća kriza sa hranom od 2008. godine

01.10.2022. 11:59 / Izvor: Avaz.ba
MMF

Sukob u Ukrajini poremetio je transport žitarica i vještačkog đubriva i izazvao najveću krizu sa hranom od globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine.

Sukob u Ukrajini poremetio je transport žitarica i vještačkog đubriva i izazvao najveću krizu sa hranom od globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine, a oko 345 miliona ljudi suočava se sa nestašicama koje im ugrožavaju živote, saopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom istraživačkom izvještaju procjenjuje se da se 48 zemalja koje su najizloženije nestašici hrane suočavaju sa ukupnim povećanjem uvoznih troškova za devet milijardi dolara u 2022. i 2023. godini zbog iznenadnog poskupljenja hrane i đubriva nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ovo će istrošiti rezerve mnogih osjetljivih država i onih koje su zahvaćene konfliktima, pošto već imaju finansijske probleme usljed pandemije i poskupljenja energenata, navodi MMF.

"Samo u ovoj godini procjenjujemo da je visokoizloženim zemljama potrebno sedam milijardi dolara za pružanje pomoći najsiromašnijim domaćinstvima.", objavili su direktor MMF-a Kristalina Georgijeva i njeni saradnici.

Oni navode da je sukob pogoršao krizu sa hranom koja raste od 2018, djelimično zbog intenziviranja učestalosti i snage klimatskih šokova i regionalnih sukoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital