Industrija najveći finalni potrošač gasa u RS-u

30.10.2012. 14:16 / Izvor: Fena
Industrija najveći finalni potrošač gasa u RS-u

Ukupan uvoz prirodnog gasa u Republiku Srpsku u 2011. godini iznosio je 69.374.000 standardnih metara kubnih (Sm3), dok je za finalnu potrošnju u istoj godini raspoloživa količina bila od 67.037.000 Sm3.

Podaci Zavoda za statistiku RS-a pokazuju da je najveći finalni potrošač industrija s 94,5 posto, slijede domaćinstva s 3,5 posto i ostali potrošači s dva posto.

U okviru finalne potrošnje prirodnog gasa u industriji najviše učestvuje oblast obojenih metala sa 98,9 posto, dok se u svim ostalim industrijskim oblastima ukupno potroši 1,1 posto, izračunala je zvanična statistika u RS.

Podaci preduzeća iz ove oblasti pokazuju također da cijena gasa u BiH ne pada ispod 580 dolara.

U četvrtom kvartalu ove godine, ona je i nešto uvećana u odnosu na treći kvartal, pa preduzeća u BiH sada plaćaju 584,51 dolar za 1.000 kubnih metara prirodnog gasa. Ta cijena je skoro neznatno niža od istog perioda prošle godine (591.90 dolara), te niža od prve polovine godine, kada su preduzeća u BiH kupovala gas po cijeni od čak 635,10 dolara.

Iako su cijene nešto niže nego u prvoj polovini godine, i dalje se ne prati pad cijena gasa na svjetskom nivou, a, prema dostupnim podacima i procjenama, industrijska cijena gasa u BiH je najveća u regionu, tvrde potrošači.

Cijena gasa u Srbiji za privredu je sredinom ovog mjeseca bila 431,83 dolara za 1.000 kubnih metara, dok su cijene počele da se stabiliziraju i u Hrvatskoj, gdje je cijena gasa nakon poskupljenja u prvom kvartalu varirala oko 650 dolara.

Od 1. oktobra istekla je odluka o gornjoj granici cijene gasa za industriju u Hrvatskoj, pa hrvatske kompanije bez kontrole institucija bilateralno dogovaraju cijenu gasa.

S obzirom na takve propise, nemoguće je znati koliku cijenu gasa plaćaju preduzeća u Hrvatskoj.

Poznato je, međutim, da se i dalje žale na najvišu cijenu u regionu, premda stručnjaci u ovoj oblasti tvrde da su te cijene daleko niže nego ranije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital