Većina institucija BiH nije efikasna

Ured za reviziju institucija BiH proveo reviziju učinka uvođenja softverskih rješenja

21.12.2023. 16:30 / Izvor: Akta.ba
revizija

Revizija je provedena s ciljem provjere efikasnosti institucija BiH u postupku uvođenja softverskih rješenja.

Ured za reviziju institucija BiH je proveo reviziju učinka na temu: "Uvođenje softverskih rješenja".

Revizija je provedena u skladu sa Zakonom o reviziji institucija BiH, Međunarodnim standardima vrhovnih revizionih institucija – ISSAI, INTOSAI smjernicama i metodologiji za rad revizije učinka vrhovnih revizionih institucija u BiH.

Revizija je provedena s ciljem provjere efikasnosti institucija BiH u postupku uvođenja softverskih rješenja.

Nalazi revizije ukazuju na to da institucije BiH, u većini slučajeva, nisu bile efikasne u uvođenju softverskih rješenja, u osiguranju preduslova za njihovu implementaciju, dok više od polovine institucija BiH nije bilo uspješno u implementaciji softverskih rješenja. 

Većina institucija BiH nije bila efikasna u osiguranju preduslova za implementaciju softverskih rješenja, niti je implementacija softverskih rješenja uspješno provedena.

Posljedice neefikasnog postupka uvođenja softverskih rješenja su manja učinkovitost institucija BiH, usporen razvoj e-uprave, stvaranje dodatnih troškova te otežano poslovanje s građanima i poslovnim subjektima.  

Izvještaj revizije sadrži preporuke upućene Vijeću ministara BiH i institucijama BiH.

Realizacijom preporuka trebalo bi se pridonijeti unapređenju postupka uvođenja softverskih rješenja u institucijama BiH.

Implementacija preporuka trebala bi doprinijeti i realizaciji Ciljeva održivog razvoja, a naročito ciljevima vezanim za digitalnu tranziciju društva i ekonomije i razvoj učinkovitih, odgovornih i transparentnih institucija i omogućavanju pristupa informacijama.

Opširnije informacije o nalazima do kojih se došlo, zaključcima i preporukama iz ovog izvještaja, odnosno cjelokupan tekst izvještaja dostupan je na web stranici Ureda.

Infografički prikaz dostupan je ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital