Uvjereni u napredak

Georgijeva očekuje pad kamata od sredine godine

12.02.2024. 13:39 / Izvor: SRNA
MMF

Međunarodni monetarni fond je uvjeren da će globalna ekonomija uspjeti da izbjegne recesiju i da će kamatne stope početi da padaju sredinom godine.

Međunarodni monetarni fond je uvjeren da će globalna ekonomija uspjeti da izbjegne recesiju i da će kamatne stope početi da padaju sredinom godine, izjavila je direktor MMF-a Kristalina Georgijeva.

"Uvjereni smo da je svjetska ekonomija sada spremna za ovo meko slijetanje o kojem smo sanjali, nakon nekih od najoštrijih povećanja kamatnih stopa u decenijama", rekla je Georgijeva na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju.

Govoreći o šansama da kamate padnu u najvećim ekonomijama, ona je navela da očekuje da će se do sredine godine vidjeti da će kamatne stope ići u pravcu u kojem se inflacija odvijala posljednjih godinu dana.

Ona je upozorila treba očekivati neočekivano nakon pandemije kovid 19 i da će produženi rat između Izraela i Hamasa uticati na globalne ekonomije.

"Najviše se plašim dugovječnosti sukoba, jer ako se on nastavi i rizik od prelivanja raste. Trenutno vidimo rizik od prelivanja iz Sueckog kanala", dodala je Georgijeva misleći na napade jemenskih Huti pobunjenika na komercijalne brodove. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital