U Sarajevu održana prva IDC-eva konferencija "IDC IT Security, Storage i Business Continuity"

23.09.2008. 15:40 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu održana prva IDC-eva konferencija 'IDC IT Security, Storage i Business Continuity'

Tvrtka IDC Adriatics po prvi je puta organizirala konferenciju u Bosni i Hercegovini na teme računalne sigurnosti, sustava za pohranu podataka i osiguranja poslovnog kontinuiteta – „IT Security, Storage i Business Continuity“. Konferencija se održala 23. septembra 2008. godine u hotelu Holiday Inn u Sarajevu i okupila blizu dvjesto korisnika i IT stručnjaka.

(Boris Žitnik)

Dobrodošlicu prisutnima poželio je Boris Žitnik, Direktor IDC Adriaticsa. U svom pozdravnom govoru on je izrazio zadovoljstvo, što nakom uspješnog niza konferencija u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, IDC po prvi put organizira konferenciju i u Sarajevu.

"Nakon tri godine praćenja bh. IT tržišta i publiciranja IDC izvještaja, te ponukani interesom lokalnih kompanija odlučili smo se organizirati Security, Storage i Business Continuity konferenciju, a sve u svrhu edukacije lokalnih kompanija o najnovijim dostupnim tehnologijama za zaštitu sustava i poduzeća te pohranu i upravaljanje podataka", kazao je Žitnik.

Nakon uvodnog govora, uslijedile su prezentacije učesnika konferencije.

(Tomasz Sloniewski)

Tomasz Sloniewski, program manager IDC Cema je u svom izlaganju govorio o promjenama u informatičkoj sigurnosti i implikaciji sa CISO te najnovija razmišljanja o virtualizaciji, te kako ona može pomoći u prostoru za skladištenje podataka.

EMC-ev stručnjak Žaneta Findrik Nothig istaknula je važnost pohrane i zaštite inteligentnih informacija te virtualizacije i automatizacije poslovnog okruženja, dok je Almir Veladžić iz S&T-a prenio implementacijske detalje disaster recovery rješenja u NLB Razvojnoj Banci Banja Luka.

Istvan Botos iz Gemalta, govorio je o suradnji s Elatecom o razvoju digitalnih rješenja «od točke do točke», na način da osobne interakcije budu pogodnije, sigurnije i ugodnije.

Đorđe Cvijanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS istaknuo je zadovoljstvo primjenom Oracle-ovih security proizvoda. On je govorio o iskustvima u primjeni Oracle sigurnosnih rješenja u Direkciji CIPS – danas agenciji za razmjenu podataka i proizvodnju dokumenata. "Saradnja sa Oracle-om nam omogućava da naš sistem bude zaštićen najsavremenijim sigurnosnim proizvodima", naglasio je Cvijanović.

(Marko Bohanec)

Microsoft-ov stručnjak Marko Bohanec održao je predavanje o inicijativi za rješavanje poslovnih izazova klijenata kroz razvoj Microsoftovog software-a, koji nudi pregled sigurnosnih strategija, investicija i proizvoda realiziranih u «Forefront suite of solutions». Spomenuta inicijativa je je značajno utjecala na način razvoja Microsoft software - a.

Mirza Hadžić iz Combisa prezentirao cjelovito backup rješenje «ključ u ruke» implementirano u Kreditnoj Banci Zagreb.

Na konferenciji su o svojoj ponudi, kompetencijama, iskustvima i postignućima govorili predstavnici renomiranih tvrtki: Microsoft, EMC, S&T, Elatec, Oracle, Combis i Enisa.

Medijski partneri konferencije 24 sata, eKapija.ba, Pincom, Info magazin, Bljesak, Hardware Base i Magazin Zaštita doprinjeli su popularizaciji i odličnom odazivu sudionika konferencije.

foto: Samir Saletović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital