Općina Cazin i dalje najveći proizvođač mlijeka: Broj kooperanata se povećava iz godine u godinu

Kapital / IZVJEŠTAJI

Općina Cazin i dalje najveći proizvođač mlijeka: Broj kooperanata se povećava iz godine u godinu

15.02.2010. 10:10 / Izvor: eKapija.ba

Prema podacima kompanije MEGGLE d.o.o. Bihać, sa područja općine Cazin u protekloj godini je otkupljeno 8.265.287 litara mlijeka. U poređenju sa drugim općinama USK kantona, općina Cazin i dalje proizvodi najveće i ujedno najkvalitetnije količine mlijeka. Broj kooperanata koji prodaju mlijeko ovoj kompaniji iznosi 1.287 i povećava se iz godine u godinu.

Zbog važnosti ove grane poljoprivrede općina je u saradnji sa kantonalnim Poljoprivrednim zavodom organizirala i obuku proizvođača mlijeka kroz Projekat "IFAD-IV", a obuhvaćeni su gotovo svi držaoci laktofriz mjesta na području općine Cazin. Nakon ove obuke polaznici su dobili Certifikate da mogu samostalno uzimati uzorke mlijeka u skladu sa novim Pravilnikom o kontroli sirovog kravljeg mlijeka u lancu organiziranog otkupa putem kompanije Meggle.

Pored navedene kompanije na području općine otkup sirovog kravljeg mlijeka obavlja i SMZ "Krajina mlijeko" Cazin. Prema podacima otkupljivača u 2009. godini otkupljeno je 461.142 litre mlijeka ekstra klase sa 3,79 % mm i 3,31 % proteina, što je potvrđeno od strane prerađivača navedenog mlijeka Mljekare Kozarska Dubica.

Da općina Cazin vodi brigu o svojim poljoprivrednim proizvođačima govori i podatak da je u svrhu subvencioniranja troškova proizvedenih količina kravljeg mlijeka i participacije za mliječne kartone u 2009.godini iz budžeta izdvojeno oko 120.000,00 KM.

Ovaj trend poticaja i podrške proizvođačima mlijeka općina planira nastaviti i u 2010.godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital