BH Airlines dužan 250.000 maraka Aerodromima RS

23.07.2016. 15:56 / Izvor: Glas Srpske
BH Airlines dužan 250.000 maraka Aerodromima RS

Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu da avio-kompanija "BH Airlines" iz Sarajeva mora da isplati preduzeću "Aerodromi RS" više od 250.000 maraka na osnovu nenaplaćenih potraživanja, ali uprkos tome ne mogu doći do svog novca.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu da avio-kompanija "BH Airlines" iz Sarajeva mora da isplati preduzeću „Aerodromi RS“ više od 250.000 maraka na osnovu nenaplaćenih potraživanja, ali uprkos tome ne mogu doći do svog novca.

Ishod sudskog spora objelodanjen je u revizorskom izvještaju o poslovanju "Aerodroma RS" u 2015. godini. Nezavisna revizorska kuća "Adition" iz Banjaluke dala je "Aerodromima RS" pozitivno mišljenje za poslovanje u 2015. godini, ali je skrenula pažnju na sudske sporove.

"Od sporova u kojima je 'Aerodrom' tužilac vođena je parnica protiv avio-kompanije 'BH Airlines' iz Sarajeva radi naplate potraživanja čija je vrijednost bez zakonskih zateznih kamata 250.502 KM. Presuđeno je u korist 'Aerodroma RS', ali novac još nije naplaćen", navedeno je u revizorskom izvještaju koji će biti razmatran na Skupštini akcionara 16. avgusta.

Direktor "Aerodroma RS" Miroslav Janjić rekao je da je sarajevska kompanija "BH Airlines" koristila usluge aerodroma u Mahovljanima kada su organizovali letove od Sarajeva preko Banjaluke do Ciriha i da nije izmirila sva dugovanja za korišćenje aerodromskih usluga.

"Oni su koristili naše usluge i nisu nam isplatili novac za to, zbog čega smo bili prisiljeni da podnesemo tužbu. Kantonalni sud u Sarajevu presudio je u našu korist. Novac nismo dobili ni poslije presude jer je „BH Airlines“ u teškom položaju, ali očekujemo da će presuda uskoro biti ispoštovana", rekao je Janjić.

Revizori su naveli da se protiv "Aerodroma RS" vode dva sudska spora vrijedna 18.200 maraka. Janjić je kazao da je riječ o parnicama koje su radnici podnosili protiv preduzeća i da je na sudovima da odluče da li je neko u pravu ili ne.

Akcionari "Aerodroma RS" polovinom idućeg mjeseca razmatraće i izvještaj o poslovanju preduzeća u kojem je navedeno da je lani ostvaren prihod od 3,88 miliona, rashodi su bili 3,59 miliona, a dobit 281.574 KM. Na dnevnom redu Skupštine akcionara su i odluke o raspodjeli ostvarene dobiti i promjeni sjedišta preduzeća, kao i izvještaj o radu Odbora za reviziju i Nadzornog odbora.

Pad broja putnika

Sa piste "Aerodroma RS" u 2015. godini je obavljeno 1.437 avio-operacija i prevezeno 22.806 putnika, što je za 17,3 odsto manje nego u 2014. godini.

"Pad u broju prevezenih putnika je posljedica prekida operacija "BH Airlines" – navedeno je u izvještaju o poslovanju "Aerodroma RS". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital