Kapital / IZVJEŠTAJI

Mikrokreditne organizacije u BiH plasirale oko 5,6 milijardi KM mikrokredita

10.05.2012. 16:40 / Izvor: eKapija.ba

Mikrokreditne organizacije su od 1997. do kraja 2011. godine u BiH plasirale oko 1,9 miliona mikrokredita u iznosu od oko 5,6 milijardi KM, saopšteno je danas iz Udruženja mikrofinansijskih organizacija u BiH. Od ukupnog iznosa, za poslovnu djelatnost plasirano je 4,4 milijarde KM ili oko 75 odsto od ukupnog plasmana kreditnih sredstava. Prosječan iznos kredita je 3.000 KM, naglašava se u saopštenju.

Mikrokreditne organizacije u BiH posluju u kontinuitetu od 1996. godine i danas ih je na domaćem tržištu ukupno 25.

Mikrokreditiranje je oblik finansijske usluge kojim se daje mogućnost svakom fizičkom licu koje ne može pristupiti kreditnim sredstvima kod komercijalnih banaka (zato što ne ispunjava standardne zahtjeve, odnosno nije stalno zaposlen, nema vlastitu imovinu ili dovoljno sredstava za obezbjeđenje kredita), da ipak dobije određeni kreditni iznos.

U Udruženju smatraju da je, imajući u vidu podatak Agencije za statistiku da u ovom trenutku oko 530.000 osoba u BiH nema zaposlenje, mikrokrediti predstavljaju opciju putem koje nezaposleni mogu premostiti trenutne novčane poteškoće ili pokrenuti vlastiti posao.

Mikrokrediti podstiču samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika u svim vrstama organizovanja preduzetništva, jačajući time državne ekonomske i socijalne prilike, dodaje se u saopštenju.

Navode da su prihodi za budžete administrativnih jedinica nastali plasmanom mikrokreditnih sredstava generisali čak oko 20% javnih prihoda po različitim osnovama: porezi na promet roba i usluga, porezi na promet nekretnina, porezi na plate i doprinose, administrativne i druge takse i slično. Po osnovu plaćenih poreza, doprinosa i taksi za zaposlene u mikrokreditnim organizacijama ili plaćenim drugim porezima javnim je institucijama uplaćeno ukupno oko 121.000.000 KM, što je prosječni godišnji iznos od 16.500.000 KM.

Iz svega je razvidno da je osnovna misija mikrokreditnih organizacija na našem tržištu povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštava u BIH, ali i poboljšanje životnog standarda i kvaliteta življenja na prvom mjestu osobama kojima nisu dostupne finansijske usluge klasičnih finansijskih institucija.

Posebno je važno naglasiti da mikrokrediti potiču samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika u svim vrstama organizovanja poduzetništva, jačajući time državne ekonomske i socijalne prilike. Prema podacima iz Studije o socijalnom uticaju mikrokreditiranja u BIH koje je napravila Svjetska banka, klijenti mikrokreditiranja se odlučuju za registraciju svoje djelatnosti 10% do 14% više od nego lica ne koriste mikrokredite, navode u saopćenju.

Prema podacima iz Studije o socijalnom uticaju mikrokreditiranja u BiH koje je napravila Svjetska banka, klijenti mikrokreditiranja se odlučuju za registraciju svoje djelatnosti 10 odsto do 14 odsto više od nego lica ne koriste mikrokredite.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital