Milijun KM za financiranje projekata zaštite voda i reciklaže otpada

26.12.2017. 12:01 / Izvor: Akta.ba
Milijun KM za financiranje projekata zaštite voda i reciklaže otpada

Otvoreni Javni natječaj je otvoren do utroška financijskih sredstava utvrđenih natječajem ili do donošenja Odluke Fonda o zatvaranju istog.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je objavio javni natječaj za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za financiranje projekata zaštite voda i reciklaže otpada za 2017.

Otvoreni Javni natječaj je otvoren do utroška financijskih sredstava utvrđenih natječajem ili do donošenja Odluke Fonda o zatvaranju istog. Pristigle prijave se evaluiraju u kontinuitetu, po njihovom primitku.

Ukupan raspoloživi proračun za ovaj Javni natječaj je 1.000.000 KM. Minimalni iznos kredita po projektu je 10.000 KM. Maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve financirane projekte iz Revolving fonda je 500.000 KM,  kamatna stopa je fiksna i iznosi 0% godišnje, a grace razdoblje maksimalno do 12 mjeseci.

Kolateral je mjenica ili mjenica i bankovna garancija dok je rok otplate kredita: do 7 godina uključujući i grace razdoblje.

Troškovi obrade zahtjeva iznose 1% od iznosa ukupnog kredita (minimalni trošak obrade 50,00 KM) i fakturiraju se direktno korisniku od strane Banke jednokratno unaprijed, nakon odobrenja zahtjeva od strane Fonda.

U svrhu plasmana sredstava iz Revolving fonda, Fond je zaključio ugovor sa Union bankom d.d. Sarajevo za pružanje komisionih usluga. U slučaju dodjele sredstava, korisnik sa Bankom sklapa ugovor o kreditu.

U slučaju odobrenja sredstava korisnik ima pravo raspolaganja istim jednokratno ili maksimalno jednom mjesečno do utroška sredstava.

Korisnik mora otpočeti realizaciju projekta, odnosno početi sa povlačenjem sredstava prije isteka grace perioda.

Na ovaj Javni natječaj se može javiti sa više projekata, s tim da je maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve financirane projekte iz Revolving fonda do 500.000 KM. Jednim projektom se smatra jedan objekat/proces/sustav.

Pravo na podnošenje prijava na Otvoreni javni natječaj imaju gospodarska društva, općine, gradovi, kantonalne uprave i komunalna poduzeća.

Kvalificirani projekti za sredstva iz ovog Fonda su zahvati na popravkama i zamjenama opreme u postojećim javnim vodovodnim sustavima, optimiziranje rada sustava i uvođenje mjerno regulacione opreme sa svrhom smanjenja gubitaka vode.

Također projekti racionalizacije korištenja vode u industriji, uštede u potrošnji vode i obradi vode pred upotrebu, što zavisi i od kvaliteta vode koja se zahvata, uvođenje mjera koje poboljšavaju upravljanje vodom u procesu, kao što je recikliranje, recirkulacija tehnološke vode i tehnološke izmjene ili modificiranje opreme.

Također, korištenje oborinskih voda za tehnološke potrebe, pranje i navodnjavanje kroz sustav za korištenja oborinskih voda sa javnih površina, uiica, parkirališta, dvorišta, krovova i sl., sustavi za korištenje oborinskih voda stambenih blokova, hotela, kampova, te komercijanih objekata kao i optimizacija rada postojećih postrojenja za pročišćavanje pitkih/tehnoloških/otpadnih voda, u smislu povećanja efikasnosti procesa pročišćavanja, ali i smanjenja utroška energije.

Mogu se prijaviti i projekti reciklaže posebnih kategorija otpada (npr. PET ambalažnog otpada, stakla, otpada od električne i elektronske opreme, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih guma, otpadnih vozila, građevinskog otpada, kablova i sl), te prerada i ponovno korištenje materijala/proizvoda za iste ili slične namjene kao i obrada organskog otpada - uspostava kompostana, obrada animalnog otpada i sl. Također i projekti obrade industrijskog mulja za dalje korištenje (građevinarstvo, poljoprivreda i sl.), te proizvodnja energenta iz otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital