Norveški državni mirovinski fond prodao udjele u devet kompanija

Kapital / DIONICE

Norveški državni mirovinski fond prodao udjele u devet kompanija

17.01.2018. 09:46 / Izvor: Lider poslovni tjednik

Norveški državni mirovinski fond objavio je da je iz etičkih razloga prodao udjele u devet kompanija, uključujući nekoliko brodara sa sjedištem u Aziji i proizvođače oružja povezane s proizvodnjom nuklearnog naoružanja.

Norveški Vladin globalni mirovinski fond spada među najveće stablizacijske fondove u svijetu, a financira se prihodima od prodaje nafte. Kreiran je za potrebe financiranja norveškog mirovinskog i zdravstvenog sustava ulaganjima u inozemstvo. U njegovom su vlasništvu dionice gotovo devet tisuća kompanija iz cijelog svijeta. Odluku o prodaji udjela u skupini kompanija donijeli su na savjet panela za etička pitanja.

Brodarske su kompanije nasukavale otpisane brodove u rezalištima u Bangladešu i Pakistanu gdje su radnici prisiljeni raditi u jako lošim uvjetima, objasnili su članovi panela, navodi se u priopćenju.

Zbog uloge u proizvodnji nuklearnog oružja norveški je fond prodao udjele u AECOM-u, Fluor Corpu i Huntington Ingalls Industriesu sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, te u BAE Systemsu. Prodan je i udio u poljskoj tvrtki za razvoj nekretnina Atal budući da je jedan od njezinih podizvođača koristio radnike iz Sjeverne Koreje, koji su također radili u jako teškim uvjetima, navode u norveškom fondu.

Očekuje se da će vrijednost prodanih udjela biti objavljena u godišnjem izvješću krajem veljače, kazao je glasnogovornik norveške središnje banke koja upravlja fondom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital