Kapital / IZVJEŠTAJI

SERDA: Skupština usvojila izvještaj o realizaciji aktivnosti u 2008. godini

25.03.2009. 08:46 / Izvor: Fena

Na jučerašnjoj sjednici Skupština SERDA-e jednoglasno je usvojila Izvještaj o realizaciji Plana aktivnosti za 2008. godinu, koji obuhvata implementaciju 71 projekta i projektnih aktivnosti.

Sve aktivnosti bile su praćene intenzivnom saradnjom s Kantonom Sarajevo, kao vodećim domaćim partnerom, te kroz saradnju i podršku Delegacije Evropske komisije u BiH.

Tokom perioda janura-decembar 2008. godine realizovane su aktivnosti na kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta putem projekata Industrijske zone, Kreditno-garantni fond, Biznis centri, Biznis inkubatori. Osnovana je Industrijska zona Hrasnica, prva ove vrste u BiH, a u toku su aktivnosti na osnivanju i druge Industrijske zone u Vogošći.

U toku 2008. godine, a na osnovu prihvaćene metodologije, Agencija je vlastitim resursima provodila proces ažuriranja regionalne strategije. Također, pružana je stručna podrška na ažuriranju lokalnih strategija razvoja.

SERDA je učestvovala u izradi zajedničkih platformi za bileteralnu saradnju Crne Gore i BiH i Srbije i BiH u oblasti programa prekogranične saradnje, druge komponente IPA-e. Pravovremeno su pokrenute pripremne aktivnosti, intenzivirana komunikacija i informisanje osnivača SERDA-e.

S Direkcijom za Evropske integracije su uspostavljene metode i način organizacije obuka za lokalne zajednice i podržan je proces pripreme osnivača SERDA-e i nevladinog sektora za apliciranje na sredstva iz ovog fonda.

I u 2008. godini Sarajevska regionalna razvojna agencija - SERDA je usmjerila aktivnosti na implementaciju projekata čija realizacija prelazi entitetske i kantonalne granice, kako bi doprinijeli formiranju jedinstvenog makroekonomskog regiona i razvoja.

Naime, na području Sarajevske makroregije, između ostalih, realizirana su dva projekta od posebnog značaja, s obzirom na to da prelaze entiteske granice i da je u njihovoj realizaciji učestvovalo više partnera. Radi se o projektima: "Gasifikacija opština Istočnog Sarajeva-faza II" na kojem su okončane sve aktivnosti na izgradnji gasovoda visokog pritiska od FAMOS-a (Hrasnica) do naselja Vojkovići (Opština Istočna Ilidža) (SERDA je bila glavni nosilac aktivnosti); "Kanalisanje otpadnih voda s lokaliteta Kanare", gdje je izgrađena glavna kanalizaciona mreža na dužini od 2.500 metara od spoja na glavni kolektor u opštini Istočno Novo Sarajevo do naselja Kanari u općini Novo Sarajevo (SERDA je bila glavni nosilac aktivnosti).

Kroz podršku izgradnje kapaciteta, SERDA je u protekloj godini organizovala više specijalističkih edukacija, radionica, seminara i konferencija sa ciljem poboljšanja apsorpcijskih kapaciteta lokalnih zajednica u Sarajevskoj makroregiji, koje je pohađalo oko 5000 ljudi.

Organiziranjem seminara o EU integracijama, EU fondovima, pravilima i načinima apliciranja, doprinijelo se sticanju novih i podizanju postojećih znanja, koji će participantima koristiti u svakodnevnom radu i pomoći im pri apliciranju i namicanju sredstava iz EU fondova. Edukacijama i seminarima prisustvovali su predstavnici osnivača SERDA, članovi Nadzornog odbora SERDA, predstavnici regionalnih razvojnih agencija u BiH, NVO itd.

Istovremeno, SERDA je tokom 2008. godine usmjerila aktivnosti s ciljem razvoja ljudskih resursa (edukacija iz IT za nezaposlene, ECDL, prekvalifikacija za nezaposlena lica ). Naime, regija uz pomoć poboljšanja ljudskih resursa ima priliku uspostaviti efikasno tržište rada koje je povezano sa domaćim i sa stranim investitorima.

SERDA će i dalje kroz sve projekte i projektne aktivnosti nastojati zadržati poziciju inicijatora, kreatora i nosioca regionalnog ekonomskog procesa u Sarajevskoj makroregiji, saopćeno je iz SERDA-e.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital