Kapital / IZVJEŠTAJI

Svjetska banka i IFC pripremili Izvještaj o poslovanju za 2009. godinu - Bosna i Hercegovina na 119. mjestu

10.09.2008. 14:56 / Izvor: eKapija.ba

Ove godine je sproveden rekordan broj reformi na poboljšanju poslovnog okruženja u svijetu. Istočna Evropa i centralna Azija je već petu godinu za redom region gdje je sprovedeno najviše reformi. Ovo je šesti godišnji Izvještaj o poslovanju (Doing Business Report) koji pripremaju IFC i Svjetska banka.

Četiri od deset zemalja u kojima je sprovedeno najviše reformi u poslovnom okruženju su iz regiona istočne Evrope i centralne Azije, a reformski trend se pomjera na istok kako nove zemlje pokreću promjene. Prvih deset reformatora su, po redu: Azerbejdžan, Albanija, Kirgiska Republika, Bjelorusija, Senegal, Burkina Faso, Botsvana, Kolumbija, Dominikanska Republika i Egipat, saopćeno je iz Svjetske banke u BiH.

Rangiranje se zasniva na 10 pokazatelja iz oblasti poslovne regulative koji prate vrijeme i troškove ispunjenja administrativnih zahtjeva prilikom pokretanja poslovanja, rada, trgovanja, oporezivanja i zatvaranja preduzeća. Rangiranje ne reflektuje oblasti makroekonomske politike, kvaliteta infrastrukture, promjenljivosti deviznog kursa, percepcije investitora ili stope kriminala.

Prema novom Izvještaju o poslovanju, Bosna i Hercegovina (BH) se nalazi na 119. mjestu liste koja pokazuje lakoću poslovanja u 181 zemlji. Pozicija BH je ostala manje više nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu kada je BH zauzimala 117 mjesto od 178 zemalja, nakon prilagođavanja u skladu sa novim kriterijima uvedenim u ovogodišnjem izvještaju, te nakon što su još tri zemlje uključene u izvjestaj. Izvještaj također bilježi da je BH ostvarila napredak u tri od deset indikatora: zatvaranje preduzeća, dobijanje građevinskih dozvola i registracija imovine. Stoga, izvještaj prepoznaje napore koji su učinjeni na poboljšanju poslovnog okruženja u BH. Međutim, izvještaj također ukazuje da susjedne zemlje cine brže i dinamičnije korake na unaprijeđenju poslovnog okruženja te da BH treba ubrzati reforme u ovoj oblasti ukoliko želi privući kapital i otvoriti radna mjesta.

Zemlje u neposrednom okruženju BH zauzimaju slijedeće pozicije: Mađarska (41), Rumunija (47), Bugarska (49), BJR Makedonija (71), Albanija (86), Crna Gora (90), Srbija (91), Hrvatska (106).

Novi izvještaj o poslovanju prepoznaje napore u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u BH“ istakao je Marco Mantovanelli, šef ureda Svjetske banke u BH. „Svjetska banka sarađuje sa vlastima u BH u sprovođenju reformi poslovnog okruženja, koje ne samo da ce poboljšati rangiranje zemlje, već omogućiti ekonomski razvoj i zapošljavanje

Izvještaj o poslovanju za 2009. godinu se zasniva na naporima više od 6.700 lokalnih stručnjaka – poslovnih konsultanata, pravnika, računovođa, vladinih službenika i naučnika širom svijeta - koji pružaju metodološku podršku i analizu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital