Azijska tržišta: Rast indeksa, volumen trgovanja slab

02.04.2021. 11:08 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Rast indeksa, volumen trgovanja slab

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, no obujam trgovanja je manji nego inače jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, no obujam trgovanja je manji nego inače jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji porasle oko 0,5 posto.

U Hong Kongu, Indiji, Singapuru i Australiji danas se zbog praznika ne radi, a neće se raditi ni na burzama u SAD-u i Britaniji.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu.

Proboj S&P 500 po prvi put u povijesti iznad 4.000 bodova ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu tehnološkog sektora.

Cijene dionica Microsofta, Amazona i Nvidie porasle su više od 2, a Alphabeta, krovne kompanije Googlea, više od 3 posto.

Podršku tržištima pružio je i plan investicijskih ulaganja u SAD-u u iznosu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je dan prije predstavio predsjednik Joe Biden.

Taj plan uključuje ulaganja u ceste, željeznice, čistu energiju, proizvodnju poluvodiča...

Pozitivno na tržište utječu i podaci koji ukazuju na oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Doduše, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna neočekivano porastao, no drugo izvješće pokazalo je da je proizvodna aktivnost u ožujku snažno porasla.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,86 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,75 na 110,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1780 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital