Porez na dobit za poslovne jedinice firmi sa sjedištem u drugom entitetu

12.02.2018. 09:14 / Piše: Sanela Agačević za Akta.ba
Porez na dobit za poslovne jedinice firmi sa sjedištem u drugom entitetu

Značajan broj kompanija u BiH ima sjedište u jednom, a poslovne jedinice u drugom entitetu.

Značajan broj kompanija u BiH ima sjedište u jednom, a poslovne jedinice u drugom entitetu. Kako su entitetski propisi o porezu na dobit različiti, dolazimo do situacije da poslovne jedinice kao dijelovi kompanije obračunavaju i plaćaju porez na dobit po propisima entiteta – gdje su registrovane, a sve se u konačnici sumira u obračunu poreza na dobit kompanije kao cjeline, po propisima entiteta gdje je njeno sjedište.

Kako to praktično izgleda?

Na primjer, sjedište kompanije je u Sarajevu, a poslovna jedinica u Banjaluci. Poslovna jedinica u Banjaluci će obračunati i platiti porez na dobit po propisima RS, kompanija u Sarajevu će za obračunati poreza na dobit (gdje je uključeno poslovanje i poslovne jedinice u Banjaluci) platiti porez na dobit, obračunat po propisima FBiH, ali umanjen za iznos koji je obračunala poslovna jedinica u Banjaluci. Isto radimo i u obrnutom slučaju.

Međutim, ne umanjuje se uvijek porez na dobit kompanije u Sarajevu za sav obračunat porez na dobit poslovne jedinice u Banjaluci. Potrebno je preračunati porez na dobit poslovne jedinice u Banjaluci po „federalnim“ propisima i za tako dobijeni iznos umanjiti ukupnu obavezu poreza na dobit kompanije u Sarajevu.

Recimo da je poslovna jedinica u Banjaluci obračunala porez na dobit (po propisima RS) u iznosu 1.000 KM, a kompanija sa sjedištem u Sarajevu je po propisima FBiH obračunala ukupan iznos poreza na dobit (gdje je uključeno poslovanje i poslovne jedinice u Banjaluci) u iznosu 6.000 KM. Kompanija sa sjedištem u Sarajevu treba preračunati da li je po „federalnim“ propisima porez na dobit poslovne jedinice u Banjaluci zaista 1.000 KM ili manje. Može se desiti vrlo lako da je „preračunati“ iznos poreza na dobit recimo 800 KM. Tada kompanija sa sjedištem u Sarajevu plaća 5.200 KM poreza na dobit (6.000 KM – 800 KM). Ako se pak preračunom poreza na dobit poslovne jedinice u RS dobije iznos 1.100 KM, ne može se iznos poreza na dobit kompanije u Sarajevu umanjiti za veći iznos koji je obračunat po propisima RS, gdje je sjedište poslovne jedinice (konkretno 1.000 KM).

Šta u slučaju da poslovna jedinica obračuna više poreza na dobit u odnosu na kompaniju?

Iako se u poreznim propisima u ovim situacijama govori o poreznom kreditu, međuentitetska plaćanja i „prebijanja“ poreza na dobit nemaju karakter poreznog kredita. Naime, može se desiti da poslovna jedinica u Banjaluci obračuna porez na dobit u iznosu 1.000 KM, a kompanija obračuna porez na dobit u iznosu 800 KM. Izgleda nelogično, ali je kompanija sa sjedištem u Sarajevu, recimo, koristila porezne poticaje, porezne gubitke iz prethodnih pet godina i sl. i njena osnovica za porez na dobit je manja. U ovom slučaju možemo koristiti samo 800 KM za umanjenje i kompanija sa sjedištem u Sarajevu neće plaćati porez na dobit, ali razliku od 200 KM neće moći prenijeti za naredne godine. Praktično, ovih 200 KM će ostati neiskorišteno.

Kojim obrascima prijavljuje porez na dobit poslovna jedinica u FBiH?

Ukoliko društvo sa sjedištem u RS ili BD ima više poslovnih jedinica u FBiH sa sjedištem u jednom kantonu sačinjava jednu poreznu prijavu na obrascu PP-802 i obrazac PB-800-B na nivou jednog kantona.

Ukoliko društvo sa sjedištem u RS ili BD ima više poslovnih jedinica u FBiH sa sjedištem u više kantona, za svaki kanton sačinjava jednu poreznu prijavu na obrascu PP-802 i obrazac PB-800-B na nivou svakog kantona.

Ukoliko društvo sa sjedištem u RS ili BD ima samo jednu poslovnu jedinicu (u jednom kantonu), sačinjava jednu poreznu prijavu na obrascu PP-802 i obrazac PB-800-A na nivou tog kantona.

Iznos obračunatog poreza za poslovne jedinise u FBiH na navedenim obrascima se iskazuje na obrascu 1102 (u dijelu porezni kredit), naravno nakon preračuna po propisima RS.

Kojim obrascima prijavljuje porez na dobit poslovna jedinica u RS?

Propisi o porezu na dobit RS nisu predvidjeli posebne obrasce za poslovne jedinice kompanija iz drugog entiteta, za razliku od FBiH. Sva pravna lica, svi obveznici poreza na dobit u RS obračunavaju i prijavljuju porez na dobit na istim obrascima, što daleko pojednostavljuje proceduru razumijevanja, obračuna i prijave porezne obaveze.

Poslovna jedinica koja je registrovana u RS porez na dobit obračunava i prijavljuje na obrascu 1101, obrascu 1102 i obrascu 1104.

Tako obračunati porez na dobit poslovne jedinice u RS se za kompaniju u FBiH iskazuje na obrascu PB-800-A i PE-806.

www.chronos.ba

SANELA AGAČEVIĆ, ovlašteni revizor   

Magistar ekonomije iz oblasti računovodstvenog i revizijskog menadžmenta, Certificirani računovođa i Ovlašteni revizor. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Konsultant, predavač i trener na projektima koje je implementirao CHF, CARE INTERNATIONAL, SEED BiH, UNDP BiH, SERDA, LESPnet, GIZ, NAHLA, CPCD. Objavila preko 150 radova u stručnim časopisima iz oblasti računovodstva, poreza i finansija. Član Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH, Revizorske komore FBiH i Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna