Boris Balta, direktor Tuzla film festivala - Judo trener u kreativnoj industriji

26.07.2012. 13:37 / Izvor: eKapija.ba

Boris Balta, idejni tvorac i direktor Tuzla film festivala, rođen je 1979. godine u Tuzli. Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli završava 2004. godine u klasi profesora Vlade Keroševića. 2010. Završava magistarski za ravnopravnost spolova studije, s završnog rada na: Rodnopravne norme i stereotipi u BiH filma osamdesetih, Centar za interdisciplinarne studije, Univerzitet u Sarajevu.

Osnivač i predsjednik NVO Magic Factory (kultura, manjine i ravnopravnost spolova). Kreirao Međunarodni savjetodavni odbor koji obuhvata mrežu od 50 širom svijeta, priznatih stručnjaka, pozvao ih je da rade u Bosni i Hercegovini za prijenos know-how i promicanje koncept "Alternative masculinities" na Balkanu, postizanje ravnopravnosti spolova, pomirenja i socijalne uključenosti kroz medije i kulturu.

Od 2004. godine stalno je angažovan u Narodnom pozorištu Tuzla. Do sada je glumio u predstavama Let iznad kukavičjeg gnijezda, Zmijsko leglo, Lizistarta, Julije Cezar, Isak Samokovlija, Dolno solan.

Na filmu se okušao ulogama u filmu "Remake" Dine Mustafića te u eksperimentalnom filmu s Vlatkom Gilićem "Buđenje nagona".

Od 1986. godine aktivno se bavi sportom – plivanjem, košarkom, karateom, padobranstvom, judoom, Kung fu Ving Tchunom. Trenutno angažovan kao trener judoa u Judo klubu Tuzla.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti