Dženana Ibrović, direktorica firme Suria Sarajevo – Uspješna žena u naftnom biznisu

18.03.2010. 10:39 / Izvor: eKapija.ba
Dženana Ibrović, direktorica firme Suria Sarajevo – Uspješna žena u naftnom biznisu

Dženana Ibrović, direktorica firme Suria d.o.o. Sarajevo, jedna je od rijetkih poslovnih i uspješnih žena u naftnom biznisu.

Samo tržište naftnih derivata u Bosni i Hercegovini je vrlo kompleksno, a s obzirom da je riječ o visokotarifnoj robi i o velikom broju učesnika na tržištu, posao je dosta dinamičan i složen, te zahtjeva mnogo, ulaganja, truda, ljubavi i odricanja.

"Biti žena i majka i menadžer u bilo kom poslu, a posebno u naftnom biznisu, nije jednostavno, ali je presudna moralna i logistička podrška porodice, koju sam ja od početka imala. Također je potrebno voljeti posao koji radite, jer vas ta ljubav motivira da idete dalje, čak i kad mislite da je nešto nemoguće realizovati", ističe Dženana Ibrović za naš portal.

Kad je postala direktorica 1995. godine, bila je jedina žena u naftnom biznisu na rukovodećem mjestu, međutim danas je taj broj znatno veći, jer su se žene aktivirale u svim branšama, pa i u naftnom biznisu.

Mjesto direktorice, Ibrović je shvatila kao veliku odgovornost i obavezu, tako da je uvijek nastojala da opravda povjerenje koje je joj je dato.

Godine 1999. izabrana je za najuspješniju poslovnu ženu Bosne i Hercegovine, što joj je dalo podsticaj za dalji rad.

Direktorica Ibrović, nekoliko puta je bila i učesnik na Workshop Svjetskog naftnog komiteta u Portorožu, gdje je 2003. godine imala izlaganje na temu "Naftnog tržišta u Bosni i Hercegovini".

"U firmi Suria, posao koji sam obavljala u Energopetrolu proširila sam sa komercijalnog i na druge poslove, koji su, po meni, neophodni za direktorsku funkciju", kaže Ibrovićeva.

Osim obaveza u firmi, ova uspješna žena je član Radne grupe za izradu Zakona o tržištu naftnih derivata Federacije BiH, čiji bi prijedlog u 2010. godini trebao biti završen i dat na razmatranje.

Biografija

Dženana Ibrović, direktorica je firme Suria d.o.o. Sarajevo, koja se bavi uvozom i distribucijom naftnih derivata. Rođena je 06.03.1966. u Sarajevu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, smjer jezičko-prevodilački. Ekonomski fakultet završila je 1989. godine. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Prva radna iskustva stekla je u preduzeću Energopetrol, gdje je najprije radila kao pripravnik u Sektoru vanjske trgovine.

Zahvaljujući upornosti i želji da što više nauči o nafti, te rukovodiocima koji su to cijenili, počela je da napreduje. Radila je kao samostalni referent, zatim kao rukovodilac odjela za sirovu naftu i rukovodilac službe za uvoz nafte i naftnih derivata. Od 1995. godine postala je direktor sektora vanjske trgovine Energopetrola. Vođena novim izazovima, 2008. godine je napustila Energopetrol i prihvatila ponudu za mjesto direktora firme Suria d.o.o. Sarajevo.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti