Amra Selimović

Najmlađa doktorica nauka u BiH: Tehnologijom do elektronskog glasanja i manje korupcije

13.02.2024. 14:12 / Izvor: Avaz.ba
selimović

Istražuje tehnologiju koja bi mogla transformisati učešće građana u političkom procesu.

Amra Selimović od jučer nosi titulu doktorice nauka iz oblasti ekonomije.

Odbranjenom doktorskom disertacijom pod nazivom "Blockchain tehnologije u Bosni i Hercegovini: namjera i mogućnosti primjene", Selimović je ujedno postala i jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa doktorica nauka u BiH.

Rođena je 1997. godine u Sarajevu, a nakon što je završila Prvu bošnjačku gimnaziju, upisala je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Po završetku dodiplomskog studija usmjerila se ka istraživanju blockchain tehnologije, koja je postala ključni dio njenog akademskog i istraživačkog puta.

Postdiplomski studij, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, završila je odbranom magistarskog rada o temi "Primjena pametnih ugovora u javnom sektoru".

Jedno od najznačajnijih dostignuća Amre Selimović u svijetu istraživanja jeste identifikacija faktora koji utječu na namjeru korištenja novih tehnologija, u ovom slučaju blockchain tehnologije.

"Identifikacijom faktora koji utječu na namjeru korištenja blockchain tehnologije, smanjuje se stopa neuspjeha implementacije tehnologije, te se pomaže kompanijama da predvide usvajanje novih tehnologija", izjavila je Selimović za "Avaz".

Njeno istraživanje donosi dublje razumijevanje ove tehnologije i njenog potencijala za primjenu u različitim sektorima.

"Ovaj rad pruža veliki potencijal za razvoj Bosne i Hercegovine, pružajući smjernice za implementaciju ove tehnologije u mnogim sektorima koja bi mogla doprinijeti ekonomskom rastu zemlje i osnaživanju IT industrije. Istraživanje je također istaklo potencijalnu primjenu blockchain tehnologije u kreiranju digitalnog identiteta građana i omogućavanju elektronskog glasanja na izborima. Implementacija ove tehnologije u javnom sektoru mogla bi transformisati način na koji građani sudjeluju u političkom procesu, pružajući veću sigurnost, transparentnost i jednostavnost procesa", naglasila je Selimović.

Doprinosi Amrinog istraživanja nisu samo akademska, već imaju stvarni utjecaj na društvo Bosne i Hercegovine.

"Implementacija blockchain tehnologije može pružiti rješenja za brojne izazove s kojima se zemlja suočava, uključujući borbu protiv korupcije, rasipanja novca, poboljšanje transparentnosti u poslovanju te osnaživanje IT sektora kao ključnog segmenta ekonomije", istaknula je.

Posebnu zahvalnost Selimović duguje, kako je rekla, svom mentoru, prof. dr. Zlatku Lagumdžiji.

O tome da li će kao veliki broj mladih ljudi otići iz Bosne i Hercegovine navodi "ne planiram napuštati Bosnu i Hercegovinu, već kontinuirano raditi na pronalaženju načina kako doprinijeti boljitku društva i zemlje u kojoj živim."

"Cilj istraživanja namjere i mogućnosti primjene blockchain tehnologija u Bosni i Hercegovini je bio promovisati inovacije koje bi imale stvarni utjecaj na život građana naše Bosne i Hercegovine. Namjeravam nastaviti istraživanje tehnoloških inovacija i njihovu primjenu u rješavanju stvarnih problema s kojima se naše društvo suočava. Moj fokus će biti na pronalaženju održivih rješenja koja će unaprijediti kvalitet života svih građana Bosne i Hercegovine, te doprinijeti dugoročnom razvoju naše zemlje", zaključila je Selimović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti