Midhat Ajanović: Književnik i nagrađivani karikaturista

25.04.2012. 16:22 / Izvor: eKapija.ba
Midhat Ajanović: Književnik i nagrađivani karikaturista

Poznati bh. književnik, filmski kritičar i karikaturist Midhat Ajanović rođen je 20. oktobra 1959. godine u Sarajevu. Studirao je novinarstvo u Sarajevu i filmsku animaciju u Zagrebu. Magistrirao je 1998. godine i doktorirao 2009. godine iz oblasti filmologija u Göteborgu u Švedskoj.

Do 1993. je bio stalno zaposlen kao karikaturist i filmski kritičar u više izdanja sarajevskog "Oslobođenja". Objavljivao je svoje radove u gotovo svim važnijim listovima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji, osobito u BiH i Hrvatskoj. Osamdesetih je bio urednik kulturnih rubrika u listovima "Naši dani" i "Nedjelja", član redakcije filmskog časopisa "Sineast" te režirao osam kratkih animiranih filmova prikazanih na mnogim međunarodnim festivalima.

U švedskom gradu Göteborgu živi od 1994. godine gdje se bavio ilustracijom i pisanjem strip-scenarija. Nakon dostizanja zvanja magistra, od 1999. do 2004, podučavao je povijest filma i animacije na Višoj školi za animaciju u Eksjou, a od 2004. godine predaje historiju animacije na Odjelu za filmske studije Univerziteta u Göteborgu. Karikature, članke i eseje objavljuje uglavnom u švedskom dnevniku Göteborg-Posten.

O tome zašto piše zna često reći da to ispunjava smislom njegove trajanje na ovom svijetu te da bi pisao čak i da ga nitko ne čita.

Objavio je pet romana i više znanstvenih radova. Višestruko je nagrađivan za karikature i filmove. Dobitnik je stipendije koju dodjeljuje Društvo pisaca Švedske za knjigu “De visuella tonsättarna” i prevedeni roman Jalijaš, 2006. godine.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti