Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Meliha Alić, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke

05.06.2007. 11:43 / Izvor: Vlada FBiH

Rođena je 12 05. 1948. u Brčkom. Diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, odsjek za matematiku i nacrtnu geometriju.

Od 1971.-1992. godine bila profesorica matematike u matematičko-informatičkim odjeljenjima Druge gimnazije u Sarajevu (pod njenim rukovodstvom na Međunarodnim olimpijadama iz matematike pet učenika osvojilo olimpijske medalje). 1992. god. osnovala ratnu školu u Novom Sarajevu.

Funkciju direktorice Druge gimnazije u Sarajevu obavljala od 1993.- 2003. Klub "Mladi talenti", koji okuplja nadarenu i talentovanu djecu (kroz ovaj klub prošlo je više hiljada djece) osnovala je 1994. godine.

Iste godine imenovana je za vođu olimpijske ekipe Bosne i Hercegovine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu (Tom prilikom osvojena je i prva olimpijska medalja za Bosnu i Hercegovinu), Od 1997. -2000. godine intenzivno radi na pripremi škole i nastavnog kadra za uvođenje Međunarodnog programa u nastavu Druge gimnazije Sarajevo, te 2000. godine uvodi IB Diploma program (program međunarodne mature u sklopu kojeg se nastava izvodi na engleskom jeziku i nakon čijeg polaganja učenici dobivaju Internacionalnu diplomu koja je verificirana u preko 150 zemalja svijeta), Koautor je udžbenika "Matematika za I razred gimnazije".


Učestvuje u izradi nastavnih planova i programa i reformi obrazovnog sistema u BiH.
Članica je i osnivač mnogih nevladinih organizacija. Jedna je od osnivača Stranke za BiH, članica Predsjedništva Stranke za BiH, članica Izvršne komisije SBiH. Od 1998.-2000.godine poslanica je u Skupštini Kantona Sarajevo (predsjednica Kluba poslanika) i delegat u Domu naroda Federacije BiH, a od 2000.-2002. godine poslanica je u Skupštini Kantona Sarajevo, delegat u Domu naroda FBiH i dopredsjedavajuća Doma naroda F BiH.

Od 2002.-2006. godine poslanica je u Skupštini Kantona Sarajevo i Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, te delegat u Domu naroda Federacije BiH.
Dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja: Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za ukupan doprinos razvoju Grada Sarajeva u oblasti obrazovanja 2001. godinu, Zahvalnice Helsinškog komiteta, za rad na promociji i unapređenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovni, 1998. godine, Zlatne plakete za samoprijegoran rad i afirmaciju Druge gimnazije Sarajevo.
Nosilac je mnogobrojnih diploma i certifikata za aktivno učestvovanje na mnogobrojnim seminarima, konferencijama i okruglim stolovima u zemlji i inostranstvu o temama obrazovanja, prava djece i omladine i afirmacije žena u društvu i politici.

Članica je lobi-grupe žena za održivi mir u Jugoistočnoj Evropi.

Udata je i majka jednog djeteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti