Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Mirsad Kurtović, generalni menadžer - Poslovnog centra UNITIC

11.07.2008. 14:18 / Izvor: eKapija.ba

Mirsad Kurtović je rođen 1951. godine u Foči. Završio je studij na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, 1970. godine, a postdiplomski studij na Univerzitetu za mir Ujedinjenih nacija (Europski centar za mir) 1990. god. Pored redovnog obrazovanja, pohađao je više seminara i kurseva, koje su organizirali Svjetska banka i MMF, kao i druge međunarodne institucije za razvoj i bankarstvo. Nakon završetka studija, četiri godine je radio u “Željezari” Zenica.

Od 1979. do 1989. godine je radio kao direktor sektora za investicije u “UNIS-u”, a zatim i kao direktor iste kompanije. Imenovan je za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 1997. godine, od strane Vijeća ministara BiH. Datu funkciju je obnašao do 2001. godine kada se priključio kompaniji “UNITIC”, u svojstvu generalnog menadžera, što je i sada.

Najveći dio života je proveo radeći u investicijama i razvoju, počev od prvog zaposlenja u Željezari, do stvaranja Poslovnog centra “UNITIC” Sarajevo. Četiri godine je proveo kao guverner iz BIH pri Svjetskoj banci. Učestvovao je u pregovorima i dogovorima sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom u periodu od 1997. do 2001. godine. Dobio je mnoga priznanja za svoj rad, među kojima je Orden sa zlatnim vijencem bivše Jugoslavije i zvanje Menadžer godine za BiH.

Tekst i foto: American University in Bosnia and Herzegovina

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti