Jasmin Đozić, direktor kompanije Albat Energy systems - Rad za NASA-u ostala mladalačka želja

05.03.2010. 17:17 / Izvor: eKapija.ba
Jasmin Đozić, direktor kompanije Albat Energy systems - Rad za NASA-u ostala mladalačka želja

Jasmin Đozić, inžinjer mašinstva i čelni čovjek kompanije Albat Energy systems u BiH kaže da mu je mladalačka želja bila da radi za Američku svemirsku agenciju (NASA). Iako mu se ta želja nije ostvarila još uvijek kod njega postoji interes za svemir te nove tehnologije ali i za istoriju.

Kao svoje posebne odlike ističe dinamičnost, komunikativnost i sposobnost da vodi tim. Vjerovatno se iz istog razloga aktivno bavi sportom. Kaže da u slobodno vrijeme igra tenis, pliva, planinari. Otkrio nam je također da voli vrijeme provoditi u prirodi te da je sretno zaljubljen. Dobro govori slovački ali i engleski jezik.

Đozić je inače rođen 5.4.1973. u Tuzli, a na poziciju direktora kompanije Albat u BiH dolazi 2006. Naime, firma ALBAT d.o.o. Energy systems je registrovana 2005., kao partnerska firma ALBAT-a s.r.o. iz Slovačke. Njena glavna djelatnost u Bosni i Hercegovini je prodaja i servis rezervnih izvora napajanja, alternativnih izvora napajanja i opreme za energetiku,kao i zastupništvo za evropske proizvođače tih sistema i komponenata.

Inače, Đozić je 2000. završio Mašinski fakultet u Slovačkoj u gradu Košice, a tijekom studija učestvovao je na nekoliko takmičenja. Na petoj godini studija učestvovao je na državnom takmičenju, iz oblasti istraživačkih radova na temu "Nove tehnologije varenja i primjena lasera u automobilskoj industriji" i osvojio prvo mjesto. Nakon toga na međunarodnom takmičenju, iz oblasti istraživačkih radova na istu temu osvoja drugo mjesto.

Nakon studija ostaje u Košicama i počinje raditi u firmi Albat s.r.o. Nakon dvije godine rada u toj firmi već 2002. dolazi na poziciju zamjenika direktora gdje ostaje do danas. On je 2004. učestovao u pokretanju istoimene firme u Ukrajini.

Đozić je, kaže nam, tokom svog rada za ovu kompaniju apsolvirao obuke u fabrikama za proizvodnju opreme za rezervno napajanje u Italiji, Njemačkoj, Španiji, Slovačkoj i Belgiji. Što se tiče širenja djelovanja kompanije na okolne države kaže da su im ambicije izlazak na tržišta Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Hrvatske ali su im interesantne i države Bliskog istoka.

Od novih aktivnosti koje su pokrenute u ovoj godini navodi da ih u ovom mjesecu čekaju audit za uvođenje norme ISO 9001, a u prvoj polovici 2010. krenut će s pripremama za uvođenje normi ISO 14001 i Halal certifikata. U ovoj godini također će krenuti s uvođenjem novih proizvoda iz oblasti solarnih termičkih kolektora i PV kolektora na bh. tržište.

Na vidiku novi poslovni ugovori

Komapnija je kaže, prošle godine bila na sajmu u Bahrainu, gdje su uspostavili poslovne kontakte s kompanijama iz oblasti izgradnje objekata, energetike i telekunikcija. Kao rezultat toga, kaže, u toku ove godine očekuju prve isporuke opreme za rezervno i alternativno napajanje.

Od kompanija s kojima su radili u BiH izdvaja Elektroprivredu BiH d.d., Elektroprivredu HZ HB d.d., Elektroprivreda RS , BH Telecom d, HT-Eronet d.o.o. Zastupnici su: kompanije ALPHA GROUP GmbH iz Njemačke za UPS, za DC sisteme zastupnici su kompanija ARGUS Technologies, te ELTEK VALERE iz Njemačke. Osim toga Albat je zastupnik kompanije PRAMAC iz Španije za električne agregate, trakcionih AKU baterija njemačke kompanije FIAMM MP, stacionarnih AKU baterija kompanije FIAMM, invertora i konvertora njemačke kompanije ALPHA GROUP GmbH.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti