Mirza Sabljica, generalni direktor Bostek Machinery d.o.o. Sarajevo: 'Jučer je prošlost, jedini dan o kome razmišljam je danas'

Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Mirza Sabljica, generalni direktor Bostek Machinery d.o.o. Sarajevo: "Jučer je prošlost, jedini dan o kome razmišljam je danas"

11.11.2008. 14:38 / Izvor: eKapija.ba

Porijeklo porodice Sabljica potiče iz okoline Kalinovika, selo Bukvice, a gledajući na period zadnjih 80 godina, sin Mirze Sabljice, Bakir, pripadnik je treće generacije Sabljica rođenih u gradu Sarajevu.

"Moj otac je rođen davne 1928. na Bistriku, naselje Hrid, gdje sam i ja ugledao svjetlost ovoga svijeta prije 42 godine. Sa majčine strane porijeklo porodice vučem od Karamehmedovića iz Trebinja gdje je i rođena moja majka. Naime moj rahmetli djed sa majčine strane 1939 g. dobio namještenje u glavnom gradu, kupio imanje i izgradio kuću na mjestu gdje je današnja željeznička stanica u Sarajevu", počinje priču o svom porijeklu i sebi u razgovoru za eKapija.ba Mirza Sabljica, generalni direktor Bostek Machinery d.o.o. Sarajevo.

Dakle, rođen je u Sarajevu 26. dana, mjeseca februara 1966. godine i kratak period ranog djetinjstvo proveo je u rodnoj kući svoga oca na Bistriku. Početkom 1967. sele na Čengić Vilu II, ulica Palmira Toljatija (današnja Gradačačka) gdje je 1972. godine upisao i završio osnovnu školu "Petar Dokić". U tom periodu počinje njegovo interesovanje za sport i muziku jer, kako kaže, sa rajom iz naselja i razreda počinje igrati nogomet dvije sezone u pionirima sarajevske Bosne, takođe savladava skijaške vještine i uporedo pohađa časove gitare u nižoj muzičkoj školi. 1980. godine opet sele u današnju Kolodvorsku (kod Socijalnog) a on upisuje Gimanziju "Ognjen Prica" (današnja II Gimnazija) u prvoj generaciji srednjeg usmjerenog obrazovanja i to smjer doista zvučnog naziva koji je puno obećavao: Elektroničar tehničar za računarsku tehniku.

"Iskreno moja želja je bila da se upišem u neku srednju školu gdje bi mogao steći dodatna znanja iz fizike, posebno nuklearne jer sam izuzetno volio fiziku i matematiku, a u slobodno vrijeme obožavao čitati naučnu fantastiku i zamišljao jednog dana kako ću biti u mogućnosti projektirati svemirske brodove koji će za pogon koristiti nuklearnu energiju te putovati kroz vrijeme i prostor u druge nepoznate galaksije, ha ha ha…. S obzirom da takav smjer nije postojao odlučio sam se za II Gimnaziju zbog "jake" matematike, informatike, elektronike… Gimnazijski dani još plodniji po pitanju muzičke umjetnosti, no ovaj put bez nota i škole, rock and roll, koncerti, Kaktus, Sloga, KUK, alternativne mlade rock grupe, pokušaji ja kao gitara i vocal… Ljubav prema sportu ostaje, nogomet ne više aktivno, no plava boja u srcu Željo i Grbavica, skijanje ljubav iz djetinjstva rekreativno upražnjavam i danas…Po završetku srednje 1984. upisujem Mašinski fakultet u Sarajevu i diplomiram u oktobru 1991. godine", kaže naš sagovornik.

Karijera ovog uspješnog poslovnog čovjeka je veoma zavidna i bogata. Od juna 1993. do jula 1996. radio je u Ministarstvu Unutarnjih poslova BiH kao stručnjak za balistiku i ispitivanje mehaničkih tragova.

Zatim...

- Juli 1996. do April 1998.: Ministarstvo vanjske trgovine I ekonomskih odnosa BiH, Agencija za promociju stranih ulaganja I vanjske trgovine (FIIT) - Stručni saradnik za promociju stranih ulaganja

- April 1998. do August 1999.: BH DIAS d.o.o. Sarajevo - Direct Investment Advisory Services - Pomoćnik direktora za promociju stranih ulaganja

- August 1999. do Februar 2004.: Coca-Cola H.B.C. Bosnia and Herzegovina

- Specijalist za uvoz i carine na projektu izgradnje punionice (od August 1999 do Juli 2001)

- Rukovoditelj službe saldo, konta, kupci - Credit Manager (od Juli 2001 do Februar 2002)

- Reginalni Direktor Prodaje – područje Sarajevo (od Februar 2002 do Februar 2004)

- februar 2004. – do novembrar 2006. Veleprodajni centar d.o.o. Sarajevo - "VELPRO Cash & Carry” (KONZUM) - Generalni Direktor društva

- novembrar 2006. do decembar 2007.: NLD Trade d.o.o. Sarajevo – Članica LORA grupacije - Direktor društva

- decembar 2007. do danas: Bostek Machinery d.o.o. Sarajevo – genaralni zastupnik Caterpillar za BiH – Generalni Direktor

U toku karijere stalno je učio i usavršavo svoje znanje raznim treninzima i tečajevima, a neki od najvažnijih su: Coaching and feedback, Sitauciono Rukovođenje, Upravljačke promjene i poslovna komunikacija, Efikasnost rukovodioca, Upravljanje vremenom, Trening za rukovoditelje ključnih kupaca.

Aktivno čita, piše i govori engleski jezik, a pasivno poznaje i ruski jezik.

Njegova životna i poslovna filozofija je živjeti i raditi u zdravom poslovnom okruženju sa pravim profesionalacima, što je, prema njegovim riječima, želja svakog modernog rukovoditelja.

"Mogu bez imalo laskanja reći da je Bostek Machinery kompanija koja u potpunosti potvrđuje prethodnu konstataciju. Kao čovjek koji je na čelu takvog tima sebi postavljam prilično visoke kriterije kako bih održao zdravi takmičarski duh i napore svojih suradnika usmjerio ka ostvarivanju ciljeva kompanije. Naša poslovna filozofija je biti dinamičan, inovativan i kompetentan, te držati se mota jučer je prošlost, jedini dan o kome razmišljam je danas", kaže Sabljica.

Kada je u pitanju privatni život Mirza Sabljica živi u sretnom braku već 13 godina sa suprugom Eminom, koja je, inače, pravnik i radi kao sutkinja u Općinskom sudu u Sarajevu. Imaju desetogodišnjeg sina Bakira, jednog od najboljih učenika V1 razreda Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić, ponosno je otkrio Sabljica.

Pitali smo ga i na čemu kapitalnom u ovom trenutku radi, na šta nam je direktor Bosteka odgovorio da bi tu mogao da razdvojiti privatne i poslovne kapitalne projeke i planove.

"Što se tiče self investment djela pohađam postdiplomski studiji na Mašinskom Fakultetu Sarajevo te se nadam da ću u narednoj godini dobiti zvanje magistra tehničkih nauka. Na poslovnom planu jedan od veoma bitnih, kapitalnih projekata je izgradnja poslovnog centra kompanije Bostek Machinery u Sarajevu koji će zadovoljavati zahtjevne Caterpillar standarde", rekao je naš sagovornik na kraju razgovora.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti