Satya Nadella na čelu Microsofta: Treći CEO u istoriji kompanije

05.02.2014. 16:10 / Izvor: REUTERS
Satya Nadella na čelu Microsofta: Treći CEO u istoriji kompanije

Nakon prilično dugo vremena, Microsoft je nakopon dobio novog izvršnog direktora, koji nasljeđuje Stevea Ballmera. Novi Microsoftov CEO je Satya Nadella, čovjek koji u Microsoftu radi već 20 godina.

Nakon prilično dugo vremena, te brojnih nabrajanja, nagađanja i glasina, Microsoft je nakopon dobio novog izvršnog direktora, koji nasljeđuje Stevea Ballmera.

Novi Microsoftov CEO je Satya Nadella, čovjek koji u Microsoftu radi već 20 godina i to uglavnom na serverima, te alatima za poslovne korisnike.

Zaslužan je i za razvoj Microsoftovih Cloud usluga, a sada će zasjesti na čelo kompanije kako bi ju uveo u novu eru, javlja Reuters.

Satya Nadella, inače porijeklom iz Indije, tako je postao treći izvršni direktor u 39-godišnjoj istoriji Microsofta, nakon Billa Gatesa i Stevea Ballmera.

Nadelina stručnost Cloud Computingu ga je i kvalificirala da vodi Microsoft u novu arenu mobilnih kompjutera, naglasio je Bill Gates. "Satya ima prave osnove za vođenje kompanije kroz ovu eru. Mobilni kompjuteri su izazov. Tu je i šansa za Cloud poslovanje."

Nadellina plata se unapređenjem povećala i iznosi 1,2 miliona dolara, te maksimalnim godišnjim bonusom koji iznosi trostruko toliko i nagradom u akcijama od 13,2 miliona dolara za sljedeću fiskalnu godinu.

Ovom prigodom Nadella je izjavio da se kompanija mora jasno usredotočiti, brže povlačiti poteze i nastaviti s transformacijom. Dodao je kako je najveći dio njegovog posla sada ubrzati sposobnost kompanije za brže lansiranje inovativnih proizvoda svojim kupcima.

Nadellin prvi zadatak bi mogao biti da balansira zahtjeve dugoročnih i kratkoročnih investitora.

Sa Nadellinim preuzimanjem CEO funkcije, susosnivač Microsofta - Bill Gates povučen je sa mjesta predsjednika i sada njegova titula nosi naziv savjetnika za tehnologiju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti