Brendiranje tradicionalne kuhinje BiH

Gradačac dočekuje festival tradicionalne kuhinje "Kuhaj, peci, reci" 24. i 25. aprila

22.04.2024. 11:08 / Izvor: Akta.ba
Gastro festival

Foto: Tradicionalna bosanska kuhinja, Ilustracija

Festival slavi bogatu tradiciju i raznolikost bosanskohercegovačke kuhinje.

Grad Gradačac najavio je godišnji gastro festival "Kuhaj, peci, reci", čije će ovogodišnje izdanje biti će održano 24. i 25. aprila.

Festival koji slavi bogatu tradiciju i raznolikost bosanskohercegovačke kuhinje, u organizaciji Turističkog ureda, uključivat će niz radionica, okruglih stolova, natjecanja i degustacija koje ističu kulturnu baštinu i gastronomske delicije Bosne i Hercegovine.

Festival počinje 24. aprila u 11 sati uvodnim govorima organizatora i počasnih gostiju, nakon čega slijedi predavanje o historiji i značaju tradicionalne kuhinje koje će biti održano na Kuli Zmaja od Bosne.

Tema je "Bosanska sofra - ka afirmaciji bh. kulinarstva na međunarodnom planu", a predavač dr. Enes Kujundžić. 

Na okruglom stolu o temi "Brendiranje tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine – Izazovi, prilike i turističko-tržišni potencijal" govorit će dr. Enes Kujundžić, Nermin Hodžić, mr.sc. Nadira Duraković, Zaim Merdan, Nusret Klopić i Hamid Kujraković.

Na radionici "Kako promovisati tradicionalnu kuhinju na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu" uspješne primjere predstavit će Nermin Hodžić i Hamid Kujraković.

Kula Gradačac, Foto: Furaj.ba

Tokom dana posjetitelji će moći uživati u degustacijama autentičnih jela poput teletine s bamijama, hurmašica s pekmezom i tradicionalnih suhih šljiva s orasima, koje će biti prezentirane kao dio nastojanja za certifikacijom i brendiranjem.

Drugi dan festivala obilježit će natjecanja u pripremi tradicionalnih slanih i slatkih jela, gdje će pojedinci učesnici i udruženja imati priliku demonstrirati svoje kulinarske vještine. Festival će biti  završen dodjelom nagrada za najbolja jela.

"Festival ne samo da pruža priliku za uživanje u izvrsnoj hrani već i promiče Gradačac kao važno središte kulturnog turizma i gastronomske izvrsnosti. Partneri u realizaciji Fetivala su Grad Gradačac, Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini i Cooking Academia by Nermin Hodžić Sarajevo", saopćili su organizatori. 

Pozvali su sve ljubitelje dobre hrane i tradicije da im se pridruže na ovoj jedinstvenoj manifestaciji dodajući da očekuju podršku i Ministarstva trgovine,turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Turističke zajednice TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave