Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Značaj SCM-a i stanje u BiH i regiji

Upravo o ovoj temi, govorit će se na predstojećoj konferenciji koju organizuje kompanija Targer E&C.

03.09.2021. 09:35 / Izvor: Akta.ba

Jedna od ključnih pefromansi za uspjeh organizacije odnosi se na upravljanje lancem snadbjevanja (Supply Chain Managemenet - SCM). Upravo o ovoj temi, govorit će se na predstojećoj konferenciji  koju organizuje kompanija Targer E&C, sa ciljem edukacije, razmjene iskustava i predstavljanja novih trendova u oblasti SCM-a.

Ionako oštećeni lanci snabdijevanja u BiH i regiji  dodatno su narušeni usljed pandemijske krize. "Šta je, čemu služi i koliko je važno efikasno upravljanje lancem snabdijevanja, te kakvo je stanje SCM-a u BiH i regiji?" govori Antonio Zrilić, osnivač kompanije Logiko d.o.o. koja je specijalizovana za savjetovanje u SCM-u, jedan od izlagača na predstojećoj Targer SCM konferenciji.

Na temu važnosti SCM-a Zrilić kaže: "Upravljanje lancem opskrbe, kao što mu i ime kaže, služi za upravljanje opskrbom i snabdjeva razne entitete u globalnoj ekonomiji. SCM je bez obzira na naziv “lanac”, u stvari “mreža” koja se sastoji od različitih elemenata (sudionika) kao što su pogoni, skladišta, prijevozna sredstva, oprema, itd., kao i od raznih partnera kao što su na primjer dobavljači, distributeri, špediteri, prijevoznici, 3PL partneri, kupci i sl."

Naš sagovornik posebno naglašava važnost efikasnog procesa SCM-a tokom kriza, a svjedoci smo da je upravo kriza izazvana pandemijom COVID-19 uzrokovala poremećaj u globalnom lancu snabdijevanja. Proizvođači, a i kupci, su se našli u trenucima velike potražnje jedne vrste robe, i njene nestašice na tržištu, dok su pak drugi segmenti industrije svoju robu gomilali u prekomjerne zalihe, čekajući “bolja vremena”. 

"Iz prethodnih recesija znamo da su prekomjerne zalihe bile zadnji čavao u lijesu nekih kompanija koje su se našle sa zalihama preko glave, a kupaca ni za lijek. Kao i kod prekomjerne težine tako i kod prekomjernih zaliha, one nastaju zbog prekomjernog unosa i premalog trošenja. Nove disrupcije sa nestašicom materijala i inflacijom cijena nas mogu zavarati da treba nekontrolirano gomilati zalihe. Trebamo se oduprijeti ovom impulsu i vratiti se Lean principima koji kažu da treba izbacivati viškove i razvijati odnose sa partnerima", preporučuje Zrilić kao jedan od odgovora na trenutne izazove u upravljanjima lancima snabdijevanja.

Ukoliko ste u potrazi za novim rješenjima ili primjerima dobre prakse, prijavite se na Targer SCM konferenciju koja se održava 10.9.2021. godine u hotelu Jadran, u Neumu,  i saznajte odgovore na ključna pitanja i izazove SCM procesa. 

Prijave za učešće na konferenciji su u toku. Više informacija na linku.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave