PIT Safety 2023

Ergonomija i zaštita radnika: Zbog zakona ili radi zaposlenih?

11.04.2023. 15:45 / Izvor: Akta.ba
Pit

26. aprila 2023. u Sarajevu će se održati konferencija „PIT Safety 2023 – Ergonomija i zaštita radnika: zbog zakona ili radi zaposlenih?“.

26. aprila 2023. u Sarajevu će se održati konferencija „PIT Safety 2023 – Ergonomija i zaštita radnika: zbog zakona ili radi zaposlenih?“ u organizaciji konsultantske kuće Targer E&C, informativno-poslovnog portala PIT.ba i Frontlinea d.o.o, kompanije posvećene opremanju industrijskih pogona po principu sveobuhvatne usluge.

Ispitivanjem poslovne zajednice i istraživanjem tržišta ustvrdila se goruća potreba za uvođenjem novih i naprednih rješenja i opreme u praksu kompanija ali i nadasve važan zaključak da briga o uposlenicima mora postati neizostavan i obavezujući standard. Razmjena znanja i jačanje svijesti o nužnosti poštovanja zakonskih regulativa, o optimizaciji poslovnih procesa, ali prvenstveno o brizi o zaposlenima u fokusu su ove konferencije.

"Upravo dijagnosticiranjem slabih tačaka sistema i domaćih kompanija uvidjeli smo potrebu za konferencijom koja će okupiti stručnjake i profesionalce te ponuditi rješenja i načiniti korak naprijed. Za veću produktivnosti radnih procesa te bolji kvalitet proizvoda, ali prije svega zdravlju uposlenih moraju se omogućiti optimalni radni uvjeti. Tome smo posvetili ‘PIT Safety 2023’", istakao je direktor i suosnivač Targera, Tarik Kadrispahić.

Optimalno osmisliti i konceptualno prilagoditi poslovne i radne prostore po osnovnim preporukama ergonomije, uvođenje humanijih i boljih praksi uz educiran pristup te praksi za bolji radni učinak neminovan su put uspješnih kompanija.

"Ovu konferenciju organiziramo ciljajući održanju i zaštiti zdravlja ljudi, pritom težeći optimalnim radnim rješenjima i okruženju. Naš najvredniji potencijal jesu ljudi! Mi volimo reći: ‘U svakoj dobroj kompaniji krije se jedna još bolja!’ pa u tome smislu najbolje su one koje brinu o ljudima! Ova je konferencija naš doprinos kompanijama na puta ka izuzetnosti", izjavio je Saša Bahtić, generalni direktor Frontlinea. 

Ergonomija i zaštita na radu, ergonomija u savremenoj industriji te ergonomski projektovana radna mjesta, ergonomski uvjeti rada i posljedice nepovoljnih uvjeta, važnost HTZ opreme, zaštitna oprema – poštovanje zakona ili zaštita ljudi? te zakoni o zaštiti ljudi neke su od tema kojima će se konferencija baviti.

Organizator će predstaviti rezultate istraživanja o ergonomskim praksama i zaštiti na radu u bh. industriji. Jednu od centralnih tema konferencije „Smanjivanje ergonomskog rizika na radnom mjestu“ izlagat će dr. Gordana Čolović, stručnjak u oblasti industrijskog menadžementa s više od 35 godina radnog iskustva. Učesnici konferencije imat će priliku prisustvovati panel-diskusijama i radionicama, slušati stručna izlaganja o ergonomiji i zaštiti na radu, od kojih izdvajamo izlaganja Dijane Fejzić i Mustafe Bevrnje, stručnjaka iz područja industrijskog inžinjeringa i  menadžmenta.

U radu konferencije učestvovat će predstavnici realnog sektora, članovi akademske zajednici te predstavnici vladinih institucija. Partneri konferencije su: Frontline i TüVadria.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave