Međunarodna konferencija notara sutra u Sarajevu

16.11.2016. 10:35 / Izvor: Akta.ba
Međunarodna konferencija notara sutra u Sarajevu

Cilj konferencije jeste isticanje pozitivnih efekata latinskog notarijata.

Međunarodna konferencija o latinskom notarijatu pod nazivom "Pravna sigurnost – uslov/uvjet i cilj EU integracija Bosne i Hercegovine" bit će održana sutra u Sarajevu, u organizaciji Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Notarske komore Republike Srpske, te Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) kao partnera.

Cilj konferencije jeste isticanje pozitivnih efekata latinskog notarijata.

Notarijat u Bosni i Hercegovini ulazi u svoju 10. godinu postojanja. Uveden je temeljem Zakona o notarima usvojenim od strane entitetskih zakonodavnih tijela, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Republike Srpske, kao dio reforme pravosuđa, i kao rezultat potrebe za podizanjem nivoa pravne sigurnosti, potpunijom garancijom prava vlasništva, jačanjem privatne autonomije i poduzetništva, rasterećenja pravosuđa, a time i efikasnije i brže pravne zaštite.

Pri donošnju Zakona o notarima, imala se u vidu planirana nužna reforma stvarnog i zemljišnoknjižnog prava, kao i reforma u oblasti porodičnog i nasljednog prava, sve u cilju praćenja reformi u toj oblasti koja je prije nego u BiH, započela u zemljama regiona, odnosno tranzicijskim zemljama općenito, a naročito u zemljama članicama Evropske unije.

Notarijat je implementiran u oba entiteta u zakonom propisanim okvirima, harmonizirani su drugi zakoni koje u izvršavanju svojih zakonskih obaveza i nadležnosti primjenjuju notari, a što je najvažnije osigurana je izvršnost notarski obrađenih isprava.

Nakon ovog, gotovo desetogodišnjeg djelovanja notarske profesije na teritoriji Bosne i Hercegovine, Notarske komore Federacije BiH i Republike Srpske kao suorganizatori konferencije zajedno s GIZ-om kao partnerom, želi učesnicima i javnosti ponuditi odgovore na pitanja poput:  šta je notarijat i kakva je uloga notara u sadašnjem trenutku i na putu Bosne Hercegovine ka evropskim integracijama; koliki značaj Evropska unija pripisuje notarima; koji su očekivani a koji postignuti efekti notarske službe; koja je uloga notara u ispunjenju uvjeta koje BIH u okviru Strukturiranog dijaloga mora da ispuni; koji je ustavno-pravni aspekt notarijata i ovlaštenja datim notarima spram drugih pravničkih profesija; šta moderno pravosuđe (sudije/suci, notari, advokati/odvjetnici, tužioci/tužitelji i pravobranioci/pravobranitelji) nude kao garant pravne sigurnosti naročito u oblasti sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti;  koliko pravne sigurnosti ostvaruju građani i privredni subjekti sa notarima i/ili bez notara.

Učesnicima konferencije će se pozdravnim obraćanjima, pored predsjednika entitetskih notarskih komora BiH, obratiti i zamjenik ministra pravde BiH, dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, federalni ministar pravde i savjetnik ministra pravde Republike Srpske, zamjenik ambasadorice SR Njemačke u BiH, te izabrani predsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL) za mandat 2017-2019 kao i predsjednik Vijeća Notarijata Evropske unije (CNUE).

Konferencija se organizira uz stručnu podršku brojnih međunarodnih i domaćih pravnih stručnjaka, čija imena možete pronaći u agendi konferencije koju prilažemo ovom pozivu.

Radni jezici konferencije su, pored službenih jezika Bosne i Hercegovine, engleski i njemački jezik, za koje jezike će za vrijeme radnog dijela konferencije biti osiguran simultani prijevod.

Organizatori će, pored stručnih izlaganja u radnom dijelu konferencije sutra učesnicima i gostima ponuditi i druge zabavne i kulturne sadržaje s ciljem da upoznaju ljepotu Sarajeva, grada domaćina i njegovu bogatu kulturnu baštinu, najavljeno je iz Notarske komore Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave