Pri kraju pripreme: PIT Drina okupit će stručnjake raznih proizvodnih oblasti

15.03.2019. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Pri kraju pripreme: PIT Drina okupit će stručnjake raznih proizvodnih oblasti

U Organizacionom odboru kažu da je do sada veliki broj učesnika potvrdio svoje učešće.

Goražde će 21. marta 2019. godine biti domaćin regionalne-poslovne konferencije PIT Drina Goražde (proizvodnja-industrija-tehnologija). Pripreme za ovaj veliki događaj privode se kraju, a u Organizacionom odboru kažu da je do sada veliki broj učesnika potvrdio svoje učešće.

Ovo je treća konferencija ovakve vrste koju organizuje konsultantska kuća Targer Engineering & Consultanting, u saradnji sa lokalnom zajednicom, odnosno Gradom Goražde, Vladom BPK-a, Udruženjem poslodavaca BPK i Privrednom komorom BPK-a. Prve dvije konferencije održane su u Bihaću i Tešnju. Tim povodom jučer je u zgradi Biznis centra Goražde održana press konferencija, kojoj su prisustvovali premijer BPK, direktor Targera i članovi Organizacionog odbora.

Konferencija PIT Drina, koja se održava u Hotelu Behar Goražde je zamišljena kao mjesto susreta u jednom danu za sve stručne, rukovodeće i adiministrativne uposlenike proizvodnih kompanija, kao i onih koji će to žele postati. Ovo je treća po redu konferencija ovakve vrste i održava se iz potrebe da se na jednom mjestu okupe proizvodne kompanije radi umrežavanja i razmjena znanja i iskustava između stručnjaka iz proizvodnje i vlasnika biznisa, te da se aktualiziraju teme, kao što je obrazovanje, prilagođeno potrebama tržišta, osnivanje klastera, tehnoloških parkova, industrijskih zona, a sve u cilju podizanja konkurentnosti bh kompanija. Ideja je nastala iz potrebe i želje da se promoviše uspjeh goraždanskih privrednika koji su svojim inovativnim pristupom, upravljanjem ljudskim resursima i proizvodnjom privredno razvili istočni dio BiH i predstavljaju svjetao primjer uspješnog poslovanja i razvoja.

PIT Drina okupit će eminentne privrednike i stručnjake raznih proizvodnih oblasti.

Centralni sadržaj konferencije predstavljaju izlaganja regionalnih stručnjaka poput dr. Emira Džanića, Tarika Kadrispahića, dr. Adisa Muminovića, Djordja Maričića, dr. Advana Begovića i mnogih drugih koji će dati osvrt na aktuelne teme operacionog menadžmenta na kojima kompanije razvijenih zemalja grade svoju konkurentsku prednost kao što su:

  • Lean metode za unapređenje konkurentnosti,
  • Kako biti inovativna organizacija,
  • Kako biti poželjan poslodavac i kako razvijati stručne kadrove,
  • Upotreba robota, automatizacije i 3D printa u proizvodnim procesima,
  • Pametne fabrike i industrija 4.0,
  • IT i ERP sistemi za podršku poslovanju, itd.

 

Panel diskusijom će se pokušati dati odgovor na jedno od najakltuelnijih pitanja BH privrede i države općenito, „Inovativne metode u upravljanju ljudskim resursima“ a tome će govoriti  poduzetnici i direktori domaćih industrijskih kompanija: Haris Rahman,Predsjednik Uprave Prevent Grupacije, Nedžad Alić,Generalni direktor EMKA Bosnie i EMKA Bekto, Mahmut Galijašević,VP Generalni direktor MANN+Hummel BA, Izudin Neimarlija, član Uprave Tvornica cementa Kakanj, te panelisiti koji će svojim višegodišnjim iskustvom dati poseban značaj diskusiji.

"Fokus panela će biti pokušaj da sa dosadašnjih konstatacija "kako imamo veliki problem", tj, "kuknjave" prebacimo na planiranje akcija koje poslodavci imamo u svojoj moći da kao društvo izvršimo i slijedimo", poručili su organizatori.

Također, konferencija je značajna i svim učesnicima ili sponzorima kojima kompanije predstavljaju klijente za njihove proizvode i/ili usluge. Ona predstavlja idealnu priliku da se u jednom danu i na jednom mjestu svi učesnici upoznaju sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama, kao i da se upoznaju sa kolegama, ekspertima i poduzetnicima iz kompanija koje dijele zajedničke izazove proizvodne djelatnosti. Ne manje važna misija konferencije je dodatno oživljavanje regionalne istočno-bosanske privrede kao i bolje povezivanje kompanija i stručnjaka iz cijele BiH kao i regije Zapadnog Balkana. Koncept konferencije je da se učesnici različitim sadržajima što bolje upoznaju sa širokim spektrom tema, ideja, koncepata, kompanija i učesnika, a sve s ciljem dinamičnijeg razvoja vlastitih kompanija i karijera.

Sukladno navedenom, konferencija je tematski prilagođena i podijeljena u nekoliko cjelina:

• stručna izlaganja,

• izlaganja domaćih i međunarodnih organizacija s ciljem podsticaja biznisu,

• B2B poslovni susreti i umrežavanje,• panel diskusija na jednu od gorućih tema BH privrede,

• obilazak pogona kompanija Prevent Goražde i EMKA Bosnia.

Svaka cjelina daje učesnicima informacije o trenutnim svjetskim trendovima u proizvodnim kompanija, načine postizanja konkurentnosti i stalnog razvoja i rasta.Učesnici će ujedno imati priliku da posjete promo kutke sponzora i partnera konferencije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave