Prezentacija sistema a|TEST, prvog u regionu za tehnički pregled sa video nadzorom, 24.09.2009. godine u Sarajevu

23.09.2009. 15:50 / Izvor: eKapija.ba
Prezentacija sistema a|TEST, prvog u regionu za tehnički pregled sa video nadzorom, 24.09.2009. godine u Sarajevu

Institut za privredni inženjering iz Zenice (IPI) organizuje prezentaciju jedinstvenog i prvog u regionu sistema a|TEST. Sistem se sastoji od aplikacija i baza podataka firme a|NET implementiranih u okviru projekta za nadzor rada stanica tehničkog pregleda vozila i njihovo uvezivanje u jedinstven informacioni sistem, kojeg po odluci Vlade Federacije BiH provodi Institut za privredni inženjerig iz Zenice (IPI). Prezentacija će se održati 24.09.2009. godine u 11 sati u amfiteatru nebodera UNITIC u Sarajevu.

Institut za privredni inženjering (IPI) uspješno je proveo certifikaciju a|TEST informacionog sistema procesa prikupljanja, obrade i distribuiranja podataka sa stanica tehničkog pregleda vozila po normi standarda ISO/IEC 27001:2005. Time je a|TEST postao prvi informacioni sistem u BiH čiji su podaci zaštićeni u skladu sa ovim prestižnim standardom i dobio ISO certifikat, čije mjere standarda obuhvaćaju i implementaciju zahtjeve koje Zakon o zaštiti ličnih podataka čini obavezujućim za sve organizacije koje prikupljaju, obrađuju ili distribuiraju lične podatke, što je dio regulative koju BiH mora implementirati na putu ka EU.

Nakon opsežnih priprema za certifikaciju, koje su uključivale intenzivan trening osoblja, implementaciju poslovnih i sigurnosnih tehnologija, nabavku vrhunske opreme za obradu i čuvanje podataka, razvoj sigurnosnih politika i procedura, pripremu i testiranje planova za kontinuitet poslovanja i finalni audit u dvije faze sa iscrpnom analizom svih segmenata sistema, uspješno je realizirana a|TEST, koja se ogleda u širokoj distribuiranosti, velikom broju korisnika i funkcionalnosti u realnom vremenu.

Prisutnima će se obratiti Nail Šećkanović, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Fuad Klisura, direktor IPI Instituta za privredni inženjering, Adnan Strojil, direktor kompanije a|NET, Janez Bernat direktor certifikacijske kuće TUV SUD Sava i Enver Delić menadžer za informacionu sigurnost IPI Instituta za privredni inženjering.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave