Najava edukacije

CBAM za cement specijalizovana obuka

22.11.2023. 19:34 / Izvor: Akta.ba
VTK

CBAM za cement – klјučna pitanja, zahtjevi, obaveze.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Privrednom Komorom Srbije i uz podršku Evropske unije i Vlade SR Njemačke kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery organizuje jednodnevnu specijalizovanu obuku pod nazivom: Priprema industrije u vezi primjene Uredbe o prekograničnom prilagođavanju cijene uglјenika: "CBAM za cement – klјučna pitanja, zahtjevi, obaveze". 

Kompanije iz Bosne i Hercegovine koje izvoze svoje proizvode na tržište EU imaju obavezu mjerenja, izračunavanja i izvještavanja o ugađenim emisijama GHG (gasova staklene bašte) u svoje proizvode.

Prvi tromjesečni izvještaj, koji pokriva kvartal koji se završava 31. decembra 2023., podnosi se najkasnije do 31. januara 2024. godine.

Obzirom da se približava navedeni datum za podnošenje prvog tromjesečnog izvještaja, svima nam je važno da se izvoznici na vrijeme informišu o svim obavezama i rokovima, kako se ne bi suočili sa problemima prilikom izvoza svoje robe.

Iz navedenih razloga, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Privrednom Komorom Srbije i uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) (Njemačkog društva za međunarodnu saradnjuorganizuje specijalizovanu obuku namijenjenu industrijskim liderima, stručnjacima iz pomenutih oblasti, kao i drugim zainteresovanim stranama koje žele da steknu dublje razumijevanje o novoj Uredbi o prekograničnom prilagođavanju cijene ugljenika (CBAM) i njenom uticaju na industriju.

Mjesto održavanja: prostorije Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (velika sala), ulica Branislava Đurđeva 10, 71000 Sarajevo

Datum i vrijeme održavanja: 27.11.2023. godine, sa početkom u 11.00 časova.

Učešće je potrebno potvrditi najkasnije do 24. novembra 2023. godine, putem e-maila: jovana.djuric@komorabih.ba.

PREUZMI DOKUMENT:
Pozivno pismo i Agenda

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave