Targer seminar: Saznajte sve o efikasnom planiranju proizvodnje

09.03.2017. 10:15 / Izvor: Akta.ba
Targer seminar: Saznajte sve o efikasnom planiranju proizvodnje

Targer E&C, projektna i konsultantska kuća, će u okviru seminara Efikasno planiranje proizvodnje obraditi metode i umijeće planiranja proizvodnje.

Ljudi, mašine i oprema, materijal, poslovni objekti, prevozna sredstva, sistemi za informacije i komunikacije su isuviše vrijedni resursi da bi bilo koja organizacija imala luksuz njihovog rasipanja, te tako nanošenja štete svojoj tržišnoj poziciji. S druge strane, uskladiti narudžbe i očekivanja kupca, raspoložive ljudske i mašinske kapacitete, dostupnost materijala i održavanje optimalnih zaliha nije nimalo jednstavan zadatak.

Tim zadatkom se bavi proces planiranja proizvodnje. Ili planiranja operacija općenito. Iza naizgled jednostavnog ali izvrsnog plana proizvodnje se skoncentrisano i sveobuhvatno krije vještina planiranja koja je preduslov za efikasnu realizaciju.

Targer E&C, projektna i konsultantska kuća, će u okviru seminara Efikasno planiranje proizvodnje obraditi metode i umijeće planiranja proizvodnje.

Pri tome će učesnici proći kroz metode, vježbe i studije slučaja koje su univerzalno zastupljenije u mnogim branšama. Kroz dodatnu diskusiju će se podjeliti iskustva i primjeri iz konkretnih organizacija i grana industrije.

Zoran Đurđević (konsultant i trener za operativni menadžment SCM i ERP sisteme) koji će biti predavač na seminaru kroz praktičan primjer dijaloga pokazuje prednosti korištenja ove metode.

 

Jedan od mojih korisnika, mladi inženjer koji je dobio da vodi pogon za preradu povrća obratio mi se prije neki dan:

"Kao najmlađem dali su mi da vodim najjednostavniji pogon za preradu. Imam jednu liniju, i jednu pakericu. Poslednjih par mjeseci uglavnom mi se "vrti“ oko 5 proizvoda nedeljno, sličnih količina.“

Da prosto je pomislio sam.

"Radim po jedan proizvod po danu tj. smjeni. Sve radim samo u jednoj seriji pa su mi i troškovi minimalni“, nastavi on. „Planove za sljedeću nedelju dobijam petkom, sirovine su uvijek obezbjeđene na ulasku u nedelju, tj. sve je tu u ponedeljak ujutro. Po nekada nešto fali od ambalaže, ali to je rijetkost i stiže za 1 dan“.

Da stvarno idealno, kada li će to "ali“... i kao da sam naslutio.

"Ali imam povremeno promijenu plana. Dođe mi naređenje od direktora o promijeni prioriteta, tipa hitno sutra uradi proizvod koji si planirao u petak!“

"Da, pa kako onda...“ nisam stigao da završim pitanje.

"Jednostavno, ne mogu da postignem rokove, imam sirovinu, radim sa 100% kapaciteta, nemam nikakve posebne otkaze, ali prosto ne mogu da postignem plan! O čemu se radi?"

Gledam ga kako se zacrveneo, teško mu je bilo i da postavi to pitanje, počinje da sumnja u svoje sposobnosti, uh treba odgovoriti što prije.

"Reci mi kojim redoslijedom puštaš naloge u proizvodnju?"

"Pa to mi je rekao stariji kolega koji je prije mene vodio pogon, a zašto pitate?"

Pretpostavio sam da je tako: „a da li ti je ikada palo na pamet na koliko različitih načina to možeš da uradiš?“

"Pa nisam računao..."

"A da li se sjećaš matematike koliko iznosi 5! (5 faktorijel)?" prekidoh ga.

"120“ ispali kao iz topa.

"Eto dao si sebi odgovor - na 120 načina možeš da isterminiraš svoju proizvodnju za sljedeću nedelju. I zbog različitih vremena change overa (promjena alata i čišćenja linija) dobićeš teoretski 120 različitih vremena  završetka. U praksi će ti se to svesti na nekoliko osnovnih kombinacija koje uglavnom zavise od toga koliko štelovanja pakerice imaš, i da li moraš da očistiš kompletnu liniju ili dio pri promeni proizvoda. Ako nemaš softver za terminiranje preračunaj ih unaprijed i koristi kada ti treba."

Pogledao me je srećno, a zatim: "U ostalim pogonima u prosjeku imaju 12 -20 proizvoda nedeljno. Koliki je to broj kombinacija?"upita zapanjeno.

"Kada izračunaš 20! (faktorijel) javi mi molim te koji je to broj, mrzi me da računam a volio bih da znam cifru za sljedeće predavanje“ nasmijao sam se „i ne brini ništa”. Šta bi bilo da radiš u nekoj diskretnoj proizvodnji gdje je istovremeno lansirano preko 1000 naloga?"

------------------------------------------------------------

Targer E&C trening: Planiranje proizvodnje. Sarajevo, 15. i 16.03.2017.

Više pogledajte OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave