Audi A8 L Security: Blindirana tvrđava

15.05.2020. 18:33 / Izvor: Agencije
Audi A8 L Security: Blindirana tvrđava

Audi A8 L Security je limuzina namijenjena državnicima, političarima, ali i određenim poslovnim ljudima i VIP ličnostima kojima je potreban ovaj vid zaštite.

Audi je predstavio u Rusiji svoju novu blindiranu perjanicu.

Audi A8 L Security je limuzina namijenjena državnicima, političarima, ali i određenim poslovnim ljudima i VIP ličnostima kojima je potreban ovaj vid zaštite.

Riječ je o blindiranoj varijanti Audijeve produžene luksuzne limuzine A8, a putnici koji se voze u ovom automobilu mogu da računaju na zaštitu od vatrenog oružja klase VR9, dok stakla zadovoljavaju bezbijednosne standarde klase 10.

Vozilo mase 3.875 kg nije tako teško samo zbog specijalne zaštite na karoseriji, već i zbog dodatne opreme.

Među sadržajima kojima je ovaj Audi opremljen je i automatski sistem za gašenje požara.

Ovaj sistem je projektovan tako da ugasi vatru u slučaju da se pojavi ispod poda vozila, u odjeljku ispod blatobrana – oko točkova, ispod haube ili u području gdje je smješten rezervoar sa gorivom.

Tu je i nezavisni komunikacioni sistem, zajedno sa posebnim napajanjem, koji je smješten u blindiranom odjeljku prtljažnika.

Audi navodi da se modifikacija modela A8 L u Security vozilo odvija u posebnim radionicama ovog proizvođača, a da bi se vozilo potpuno preuredilo u blindiranu limuzinu potrebno je 400 radnih sati.

Kao rezultat, dobijen je luksuzni automobil otporan na metke iz snajpera, eksploziju ručne bombe i automatsku puščanu vatru.

Zahvaljujući specijalnim "run-flat" pneumaticima, ovaj Audi je u stanju da i sa "probušenim" gumama pređe 80 km, krećući se brzinom do 80 km/h.

Ukoliko je usljed napada na štićenu ličnost došlo do blokiranja vrata, vozilo je opremljeno malim eksplozivnim punjenjima u šarkama koje se aktiviraju iznutra kako bi se putnicima omogućio izlazak iz automobila.

Osim toga, u slučaju napada hemijskim agensima, automatski se aktivira sistem za sprječevanje prodora spoljašnjeg vazduha u kabinu.

Iako ovaj model zvanično nosi oznaku A8, ispod haube se nalazi motor iz snažnijag Audija S8.

To znači da vozilo dobija pogon od moćnog 4.0 litarskog twin-turbo V8 motora koji proizvodi čak 571 ks (420 kW) i razvija 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Blindirani Audi A8 L od 0 do stotke ubrzava za 6,3 sekunde, što je za 2,5 s lošije vrijeme od regularnog S8, dok je maksimalna brzina automobila elektronski limitirana na 210 km/h.

Početna cijena Audija A8 L Security iznosi 750.000 dolara, a njemački proizvođač navodi da će vozilo (u zavisnosti od željenih doplatnih opcija) biti isporučeno 3-6 mjeseci nakon izvršene narudžbe.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza