RUPERT STADLER

Bivši šef Audija osuđen u slučaju varanja na emisiji dizelaša

29.06.2023. 09:11 / Izvor: Agencije
audi

Okružni sud u Minhenu osudio je bivšeg šefa Audija Ruperta Stadlera na uslovnu zatvorsku kaznu od godinu i devet mjeseci proglasivši ga krivim za prijevaru u dugotrajnom suđenju o emisijama dizel goriva

Okružni sud u Minhenu osudio je bivšeg šefa Audija Ruperta Stadlera na uslovnu zatvorsku kaznu od godinu i devet mjeseci proglasivši ga krivim za prijevaru u dugotrajnom suđenju o emisijama dizel goriva, prenosi Hina.

Njegova dva suoptuženika, bivši voditelj razvoja motora Wolfgang Hatz i bivši vodeći inženjer identificiran samo kao P., također su dobili uslovne kazne za prijevaru.

Kazne još nisu pravomoćne, a sva trojica optuženih priznala su krivicu.

Prve presude u Njemačkoj

Ovo su prve krivične presude u Njemačkoj u skandalu s ispušnim plinovima dizelaša otkrivenom 2015. godine, koji je uzdrmao čitavu automobilsku industriju i napravio štete u milijardama.

Hatz i P. priznali su da su manipulirali dizel motorima koji su prošli testove emisije u kontroliranim uslovima, ali su ispuštali više dušikovih oksida nego što je dopušteno pri normalnoj upotrebi na cesti.

Stadler je priznao da je prekasno zaustavio prodaju manipuliranih automobila.

Manipulacije motorima

Državni tužilac već je pristao na uslovne novčane kazne za Stadlera i P. u sklopu nagodbe na suđenju, ali je u slučaju Hatza tražio zatvor bez uslovne kazne.

Stadler se suočava s kaznom od 1,1 milion eura, dok bi Hatz morao platiti 400.000 eura, a P. 50.000 eura.

Stadler je priznao da nije uspio zaustaviti softver za varanje u vozilima prodanim u Evropi nakon što je skandal prvi put izbio u Sjedinjenim Američkim Državama 2015. Priznao je i da nije intervenirao nakon što je postao svjestan manipulacije testovima emisija.

Ostala dvojica optuženih suočena su s težim optužbama da stoje iza manipulacija na velikim dizel motorima za Audi, Volkswagen i Porsche.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti