Testiranje na otvorenom

Amazon proizveo samovozeći robotaxi

14.02.2023. 13:58 / Izvor: N1
Taksi

Amazonova kompanija Zoox počela je testirati svoj robotaxi na otvorenim javnim cestama u SAD-u kao dio pokusa za uspostavljanje mobilnosti bez vozača.

Amazonova kompanija Zoox počela je testirati svoj robotaxi na otvorenim javnim cestama u SAD-u kao dio pokusa za uspostavljanje mobilnosti bez vozača.

Taksi, dizajniran za četiri putnika, završio je prvu probnu vožnju između dvije zgrade kompanije u Foster Cityju u Kaliforniji, objavio je Zoox. Na testnoj ruti vozilo se kretalo brzinom do 56 km/h, prolazilo kroz semafore i skretalo lijevo i desno. Sada se planira uspostaviti prijevoz za zaposlenike.

“S najavom prve vožnje našeg samovozećeg automobila za zaposlenike, pridodajemo napretku koji je ova industrija zabilježila tokom prošle godine i dovodimo Zoox korak bliže komercijaliziranoj namjenski izgrađenoj robotaxi usluzi za širu javnost”, izjavila je izvršna direktoroca Zooxa Aicha Evans.

Zaposleni s punim radnim vremenom sada će moći putovati u samovozećem taksiju na relaciji između dvije Zooxove glavne poslovne zgrade.

Iz kompanije poručuju da njihov robotaxi, koji je prošao “rigorozna” testiranja na privatnim cestama i dobio potrebna odobrenja od Kalifornijskog odjela za motorna vozila, može podnijeti skretanja lijevo i desno, semafore, pješake, vozila i druge potencijalne prepreke na putovanju.

Zoox, koji je osnovan 2014, a kupio Amazon 2020. godine, jedinstven je u svom pristupu dizajniranju električnih samovozećih vozila.

Zoox je izbacio volan i papučicu kočnice, tvrdeći da su te značajke nepotrebne kada nema ljudskog vozača. Sjedala su dizajnirana tako da budu okrenuta jedno prema drugom kako bi se olakšao razgovor između putnika.

Google, General Motors i druge tehnološke i transportne kompanije više od desetljeća ulažu milijarde dolara u samovozeća vozila uz obećanje da će vozačima pružiti veću sigurnost i udobnost, piše CNN.

U oktobru su Ford i Volkswagen, dva najveća svjetska proizvođača automobila, prekinuli zajedničke napore u razvoju samovozećih taksija.

Izvršni direktor Forda, Jim Farley, rekao je u to vrijeme da je još uvijek “optimističan” u pogledu budućnosti za potpuno samovozeće automobile, ali i da su “profitabilna, potpuno samovozeća vozila u velikom obimu daleko”.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza