VISOKI TROŠKOVI

Volkswagen više nije konkurentan, idu rezovi od 10 milijardi eura

28.11.2023. 09:27 / Izvor: Agencije
Volkswagen

Volkswagenova originalna marka “više nije konkurentna”, zbog visokih troškova i niske produktivnosti, upozorio je u ponedjeljak šef kompanije.

Volkswagenova originalna marka “više nije konkurentna”, zbog visokih troškova i niske produktivnosti, upozorio je u ponedjeljak šef kompanije.

"S mnogim našim već postojećim strukturama, procesima i visokim troškovima, više nismo konkurentni kao marka Volkswagen", rekao je Thomas Schaefer osoblju tokom sastanka u sjedištu njemačkog proizvođača automobila u Wolfsburgu, u Njemačkoj.

Firma je radila na poboljšanju finansijskih rezultata svoje globalno popularne istoimene marke automobila, rekao je glasnogovornik firme. Proces je posebno važan jer se VW Grupa, matična kompanija, prebacuje na proizvodnju više električnih automobila.

Volkswagen Grupa posjeduje nekoliko marki uključujući Porsche, Audi i njen originalni brend Volkswagen, osnovan 1937. godine.

Među markama VW Grupe za masovno tržište su i Škoda, sa sjedištem u Češkoj i Seat, sa sjedištem u Španiji. Marka VW imala je daleko najveće količine prodaje, ali najnižu maržu operativne dobiti tokom prva tri mjeseca ove godine, prema korporativnoj prezentaciji.

VW Grupa se nada da će povećati povrat od prodaje marke VW sa 3,6% prošle godine na 6,5% do 2026. godine, prema prezentaciji za investitore.

U javnim prezentacijama, VW je rekao da pokušava poboljšati performanse svih svojih mainstream brendova, između ostalog, boljom diferencijacijom među njima, kao i rezanjem bespotrebne potrošnje.

"Moramo konačno biti dovoljno hrabri i pošteni da odbacimo stvari koje se dupliciraju unutar firme ili su jednostavno balast koji nam ne treba za dobre rezultate", rekao je član odbora za ljudske resurse, Gunnar Kilian.

Firma, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, usred je pregovora sa svojim radničkim vijećem o shemi rezanja troškova u marki VW, što je prvi korak u nastojanjima cijele grupe za povećanje učinkovitosti u prijelazu na električne automobile.

Program uštede od 10 milijardi eura uključivat će smanjenje osoblja, rekli su menadžeri osoblju u ponedjeljak.

Firma je ranije rekla da planira iskoristiti “demografsku krivulju” kako bi smanjila svoju radnu snagu.

Na sastanku u ponedjeljak, Kilian je rekao je da će se to postići kroz sporazume o djelomičnom ili prijevremenom penzionisanju.

Međutim, većina ciljanih ušteda od 10 milijardi eura bit će postignuta drugim mjerama osim smanjenja osoblja, dodao je Kilian, a potpuni detalji bit će definirani do kraja godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti