Benefiti energetskih napitaka za sportiste

Pauza / SPORT

Benefiti energetskih napitaka za sportiste

19.11.2019. 13:24 / Izvor: Akta.ba

Energetski napici mogu biti od velike pomoći sportistima. Ovi napici mogu doprinijeti poboljšavanju učinka tokom treniranja. Nekoliko studija je pokazalo da se dobrobiti energetskih napitaka ogledaju u poboljšanim fizičkim i mentalnim učincima kada se konzumiraju prije ili u toku tjelovježbe, piše Chapter4.

Među mnogim prednostima tu su i brža apsorpcija materija u krvotok, brži aerobni i anaerobni procesi varenja, smanjeno vrijeme reakcije, fokusiranje i opreznost. Dokazano je da konzumacija niskokaloričnih energetskih napitaka uz korigovanu prehranu itekako pomažu ljudima koji žele izgubiti višak kilograma.

Studije dalje pokazuju da energetski napici koji sadrže vitamine i taurin imaju mnoštvo efekata u ponašanju čovjeka. Takva jedna studija gdje su učesnici pili energetske napitke sa šećerom i  udjelom kofeina od 75 mg, pokazala je da se značajno podigne nivo energije kod ljudi i poboljšava vrijeme reakcije. Istraživanje sprovedeno na 11 volontera u eksperimentu simulacije vožnje dok su umorni, pokazalo je da: njihova sposobnost da ostanu „u traci“ se značajno poboljšala i ostalo je tako čak 2 sata nakon uzimanja napitka. Mnoge ovakve studije simuliranja vožnje su pokazale da energetska pića poboljšavaju kvalitet vožnje i smanjuju pospanost čak i kod vozača koji nemaju dovoljno sna.

Hitrost se poboljšava kada konzumiramo energetska pića, prestajemo biti pospani i postajemo produktivniji. Kofein stimulira centralni nervni sistem što rezultira osjećajem okrepljenja.

I posljednje ali ne manje bitno, ali energetski napici su gazirani i trebaju da se konzumiraju hladni, tako da vam nakon treninga, ali i pri svakodnevnim djelatnostima uopće, mogu pružiti momentalno osvježenje i to u mnogo različitih okusa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza