DIGITALNI TRENDOVI

Zahvaljujući saradnji kompanija Google, Mastercard i NLB Banke, Google Pay stigao u BiH

17.07.2023. 09:41 / Izvor: Akta.ba
google pay

Vijest da je Google Pay usluga stigla na tržište BiH zasigurno je jedna od važnijih novosti ove godine vezano za tehnologiju plaćanja, te je dokaz da naša zemlja ide u korak s digitalnim trendovima koji su u svijetu aktuelni.

Vijest da je Google Pay usluga stigla na tržište BiH zasigurno je jedna od važnijih novosti ove godine vezano za tehnologiju plaćanja, te je dokaz da naša zemlja ide u korak s digitalnim trendovima koji su u svijetu aktuelni. Zahvaljujući saradnji dvije kompanije, Mastercard i Google, korisnici u BiH mogu svojim mobilnim telefonom ili drugim prenosivim uređajem da plate proizvode ili usluge na bilo kom prodajnom mjestu gdje je omogućeno beskontaktno plaćanje. Google Pay obuhvata korisnike Android i WearOS sistema, što znači da ima najširi doseg, imajući u vidu veliki udio Android platforme na tržištu BiH.

Zašto je za tržište važan dolazak Google Pay usluge?

Lansiranje Google Pay usluge omogućava korisnicima da odaberu najpraktičniji i najsigurniji beskontaktni način plaćanja koji odgovara njihovim potrebama u svakom trenutku, istovremeno podstičući napore da se ubrza usvajanje digitalnih plaćanja visoke sigurnosti koje je u skladu s ubrzanim tempom tržišta Bosne i Hercegovine na putu ka digitalnoj transformaciji.

Kao dio globalnih rješenja koja je kompanija Mastercard dovela na lokalno tržište, dolaskom Google Pay usluge BiH se pridružila zajednici od 60 zemalja i teritorija u kojima Google Pay korisnicima pruža brz, lak i siguran način plaćanja putem mobilnih telefona i drugih prenosivih uređaja sa NFC tehnologijom.

Kao vodeća tehnološka kompanija u globalnoj industriji plaćanja, Mastercard je ovim potezom ojačao digitalno i bezgotovinsko plaćanje na tržištu BiH. Novom uslugom dostupnom u BiH, građanima je omugućena bezbriržnost pri beskontaktnom plaćanju kao i besprijekorno korisničko iskustvo.

bankarstvo

Kako se obavlja plaćanje Google Pay uslugom?

Kako bi se plaćanje obavilo Google Pay uslugom, potrebno je digitalizirati Mastercard debitnu ili kreditnu karticu u sklopu Google Pay aplikacije. To znači da na svom uređaju trebate imati aktiviranu uslugu Google Pay, a isti uređaj mora podržavati NFC tehnologiju. Važno je da je karticu izdala banka koja je podržala, odnosno omogućila mobilna plaćanja, a u slučaju Google Pay usluge to su NLB Banka Sarajevo i NLB Banka Banja Luka.

Plaćanja Google Pay mobilnim novčanikom aktiviranim na svom uređaju vrši se jednostavnim prislanjanjem telefona ili drugog prenosivog uređaja sa NFC tehnologijom na POS terminal. Osim što nije potreban fizički novčanik, beskontaktno mobilno plaćanje se obavlja i bez dodatnog unosa PIN koda, kao i internet konekcije i to na svim prodajnim lokacijama gdje je inače dostupno beskontaktno plaćanje – marketi, restorani, butici, pošte itd., a sve to uz visok nivo sigurnosti tokom obavljanja transakcija.

Kako Mastercard tehnologija osigurava visok nivo bezbjedosti transakcija?

Putem tehnologije „tokenizacije“, povezivanje Mastercard kartice sa Google Pay uslugom donosi i dodatni nivo sigurnosti. Mastercard platforma štiti podatke korisnika kartica zamjenom brojeva računa jedinstvenim alternativnim brojem kartice ili „tokenom“. Tokenizacija smanjuje prevare vezane za digitalna plaćanja tako što čini transakcije sigurnijim kroz uključivanje dinamičke komponente u svako plaćanje. Kada potrošač koristi svoj mobilni uređaj tokom transakcije, trgovac vidi token, a ne stvarni broj kartice. Za potrošače i trgovce na malo, svaka kupovina obavljena Mastercard karticom koristeći Google Pay nudi sve prednosti i sigurnost transakcija koje imate sa fizičkom Mastercard karticom.

Omiljeni komad odjeće, ručak u restoranu ili pak račun u pošti možete platiti lako, sigurno i brzo noseći sa sobom mobilni telefon, tablet, pametni sat ili pak fitness narukvicu, jer Mastercard vam to omogućava sa Google Pay uslugom i besprijekornom sigurnosnom tehnologijom!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital