Pauza

Danas se obilježava Dan planete zemlje

22.04.2014. 09:15 / Izvor: Fena

U svijetu se 22. april obilježava kao Dan planete zemlje, koji je, kako je kazao u ovogodišnjoj poruci generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon, prilika da čovjek razmisli o svom odnosu prema planeti koja je njegovo uporište i pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti.

"Zrak koji dišemo, voda koju pijemo i tlo iz koga raste naša hrana dio su osetljivog globalnog eko sistema koji je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u okeanu, od sve većih nestašica pitke vode do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagađenijeg zraka i mora u mnogim dijelovima svijeta, vidimo tešku ruku čovječanstva", naveo je Ban u poruci koja je objavljena na siteu UN-a.

On je kazao da je potrebna globalna promjena stava i postupanja, a posebno je važno pozabaviti se načinom na koji nastaje energija na kojoj se bazira opstanak čovječanstva.

"Sagorjevanje fosilnih goriva je osnovni uzrok klimatskih promjena, koje sve više prijete napretku i stabilnosti svih regiona. Zato su svjetski lideri obećali da će 2015. postići globalni obavezujući klimatski sporazum", naveo je Ban i najavio za 23. septembar klimatski samit na najvišem nivou, koji će biti priprema za sporazum.

Današnji dan, 22. april, obilježava se od 1992. godine, odlukomUjedinjenih nacija, a nakon što je u Rio de Žaneiru održana konferencija o životnoj sredini i održivom razvoju. Cilj je da se na taj dan čovečanstvo upozori na loše stanje u kome se planeta nalazi zbog prekomjernog zagađenja i nekontrolirane potrošnje resursa, prenosi Beta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza