Pametni telefoni uskoro bi u potpunosti mogli zamijeniti automobilske ključeve

27.01.2021. 11:30 / Izvor: N1
Pametni telefoni uskoro bi u potpunosti mogli zamijeniti automobilske ključeve

Zaboravite na ključeve, automobil će se iz daljine moći otključati pomoću pametnog telefona.

Zaboravite na ključeve, automobil će se iz daljine moći otključati pomoću pametnog telefona. Među brojne stvari koje su pametni telefoni umirovili ili barem gurnuli u drugi ili treći plan poput MP3 playera, digitalnih fotoaparata, uređaja za GPS i bankovnih kartica, uskoro bismo mogli dodati još jedan s kojim se svakodnevno služimo - ključeve za automobil. Iako se tehnologija za otključavanje automobila mobitelom već koristi, ona je bazirana na NFC-u, što znači da telefon morate prisloniti uz vozilo, no zahvaljujući jednoj drugoj tehnologiji (UWB), automobili će se telefonima moći otključavati iz daljine, kao što i sada radimo s ključevima.

Zimo.hr piše da novi modeli Appleovih telefona dolaze s tom tehnologijom te su nedavno iz BMW-a objavili kako će upravo UWB koristiti na svojim nadolazećim električnim vozilima serije iX. Princip na kojem radi UWB najbolje su opisali na Wiredu nazvavši ga "bluetoothom na steroidima", dok ga iz Applea nazivaju unutarnjim GPS-om. Riječ je o radio tehnologiji kratkog dometa koja će omogućiti ne samo bežičnu komunikaciju s drugim uređajima i npr. otključavanje vrata automobila iz daljine, već i pronalaženje drugih uređaja koji se nalaze u blizini, na sličan način na koji to rade uređaji poput popularnih lokatora kompanije Tile.

Nije Apple jedina mobilna kompanija čiji telefoni imaju podršku za UWB – nedavno je i Samsung najavio seriju Galaxy S21 u kojoj je također implementirana ta tehnologija, a još prije toga i Xiaomi u seriji Mi10. Čini se kako je to tek početak jer, prema informacijama insidera mobilne industrije, sve više kompanija planira predstaviti telefon s podrškom za UWB. Tako ove godine možemo očekivati nove Xiaomijeve telefone s podrškom za UWB, ali takve uređaje pripremaju i Oppo, Vivo i druge kompanije, što znači da će brojni telefoni budućnosti moći zamijeniti automobilske ključeve, navodi Zimo.

Naravno, osim mobilnih proizvođača, UWB trebaju prihvatiti i proizvođači automobila. BMW je to već potvrdio, a iz Samsunga su najavili kako također surađuju s BMW-om, ali i s Audijem, Fordom i Genesisom te nije teško pretpostaviti kako bi u (bližoj ili daljoj) budućnosti podrška za digitalne ključeve mogla postati industrijski standard.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza