Nokia Lumia 1520 korisnicima u BiH dostupna od sutra

17.12.2013. 13:44 / Izvor: eKapija.ba
Nokia Lumia 1520 korisnicima u BiH dostupna od sutra

Microsoft i Nokia su danas u Sarajevu, Ljubljani i Zagrebu organizirali događaj Thanks for the eXPerience, na kojima je prikazan izvranredni tehnološki razvoj od 2001., kada je prvobitno uveden sada već legendarni Windows XP.

Microsoft i Nokia su danas u Sarajevu, Ljubljani i Zagrebu organizirali događaj Thanks for the eXPerience, na kojima je prikazan izvranredni tehnološki razvoj od 2001., kada je prvobitno uveden sada već legendarni Windows XP.  Događaji, koji su organizovani istovremeno u tri glavna grada, su bili povezani uz pomoć Skype-a, a učesnici su bili u mogućnosti da se prisjete i kako su prije dvanaest godina izgledali računari koje je pokretao Windows XP. 

Istovremeno su predstavljeni i inovativni uređaji bazirani na najsavremenijem operativnom sistemu Windows 8.1 – tableti, laptopi i hibridi.  Nokia, koja sa Microsoft-om strateški surađuje na pametnim telefonima Windows Phone, je na ovom događaju također objavila da će Nokia Lumia SmartPhone 1520 sa ekranom veličine 6 inča (15,24 centimetra) biti dostupna korisnicima u Bosni i Hercegovini od 18.12.2013. godine.

Događaj su otvorili direktori Microsoft-a iz tri države, a Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta Bosne i Hercegovine je tom prilikom izjavila: „Ove godine obilježavamo 30. godišnjicu Windows operativnog sistema, koji se razvijao iz godine u godinu, a njegova donedavno najpopularnija verzija Windows XP, je oblikovala naš pogled na ono šta treba biti efikasno i jednostavno za korištenje računara i šta se sve može učiniti s njim.  Veliko iskustvo, koje smo stekli tokom ovih decenija, nam je također bilo od koristi u kreiranju sistema Windows 8.1 i sada se može reći da nikad nije bilo bolje biti korisnik Windows uređaja.“

Oproštaj s legendom

Kako to legenda i zaslužuje, upriličen je jedinstveni oproštaj, kada su preko Skypa povezeni stand-up komičari Tina Vodopivec, Ivana Šarić i Filip Andronik, koji su kroz prvi virtualni Stand-Up Comedy festival  zajedno oživjeli uspomene na stare tehnologije i jedan od najomiljenijih operativnih sistema svih vremena. 

"Kao neko ko je odrastao uz nove tehnologije, učestvovati na ovakvoj manifestaciji gdje se zbijaju šale na račun istih bilo mi je veliko zadovoljstvo. Prisjetiti se svojih prvih susreta sa dostignućima koja su danas već prevaziđena, i nastaviti se susretati sa novim uvijek je inspirativno. A tek kada se sjetim iskustava i sukoba generacija odraslih na jednoj tehnologiji sa tehnologijama drugog doba. Sarađivati sa kolegama iz Slovenije i Hrvatske bilo je veliko zadovoljstvao i posebno me raduje činjenica da smo kroz saradnju u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani podsredstvom upravo tih tehnoloških dostignuća, uspjeli nasmijati publiku," izjavio je Filip Andronik po završetku ovog jedinstvenog događaja.

Windows XP, koji se po prvi put pojavio u trgovinama 25.10.2001., bio je u to vrijeme revolucionarni proizvod koji je svojim korisničkim interfejsom impresionirao kućne i poslovne korisnike diljem svijeta.  Tokom proteklih 12 godina desio se veliki tehnološki napredak koji nas je doveo u vrijeme obilježeno tankim i laganim ekranima osjetljivim na dodir, uređajima koji su spojeni u »oblak«, brzim i bežičnim internetom i potrebom da budemo kreativni i produktivni bilo gdje i bilo kad.

Tehnologija novog doba

Microsoft je ovom prilikom ukazao i na neophodnost prelaska na moderne operativne sisteme, budući da nakon 8.04.2014. prestaje podrška za Windows XP i Office 2003, tj. da korisnicima ovih programa više neće biti dostupne nove sigurnosne nadogradnje i ažuriranje, što ih može izložiti značajnim  sigurnosnim rizicima.

Moderni operativni sistemi poput Windows 8.1, ne donose samo najnovije sigurnosne tehnologije, nego i mnoge druge inovacije koje su rezultat kontinuiranog razvoja Microsoft-a. Windows 8.1 otkriva novi pogled na operativni sistem koji svim korisnicima, neovisno o tome koriste li tablete ili računare, ili uživaju u stvaranju sadržaja koji je zabavan ili poslovan, pruža iznimno osobno računarsko iskustvo, prilagođeno stilu i potrebama pojedinca.

"Windows 8.1 je proizvod koji je od samog početka osmišljen za savremene računarske uređaje, kao što su uređaji sa ekranima na dodir, te za nove načine rada i povezivanja omogućenih fantastičnim razvojem Interneta. Novi Windows između ostalog nudi integraciju inteligentnog pretraživača, Bing, koji pretražuje sve sadržaje na zadati pojam, bez obzira da li se oni nalaze na računaru ili na Internetu, integrisane aplikacije korisne u obavljanju svakodnevnih zadataka, mogućnost paralelnog korištenja dvije ili više modernih aplikacija, te napredne usluge u "oblaku" putem SkyDrive servisa. Zajedno sa ovim i još mnogo novih funkcionalnosti Windows 8.1 odgovara na sve potrebe našeg vremena i osigurava jedinstveno korisničko iskustvo bez obzira na kojem uređaju ga koristite," rekao je Enis Šahinović, Technical Evangelist Microsoft Bosna i Hercegovina.

Nokia Lumia 1520 u decembru dostupna i u Bosni i Hercegovini

Ovaj događaj je također obilježila suradnja Microsoft-a i Nokia-e na Windows Phone pametnim telefonima, čija je popularnost sve veća na svjetskom, ali i našem tržištu. Predstavljena je i Nokia Lumia 1520, Nokia-in prvi pametni telefom sa velikim ekranom  (6 inča), koja će korisnicima u Bosni i Hercegovini biti dostupna od 18.12.2013. godine.

"Lumia 1520 donosi korisnicima najnoviju verziju Windows Phone platforme, ekran u HD rezoluciji, fantastične mogućnosti kamere koje uključuju rezoluciju od 20 megapiksela i optičku stabilizaciju slike putem PureView tehnologije. Tu su također i aplikacije poput Nokia Camera i Nokia Storyteller koje korisnicima daju priliku da kreiraju kvalitetne fotografije i od njih naprave priču za sjećanje.  Za one koji pametne telefone koriste više u poslovne svrhe, tu je integrisani Office mobile pomoću kojeg mogu pregledati i uređivati svoje dokumente direktno na telefonu," rekao je David Palinić, voditelj prodaje za Nokia Adriatic regiju.

Izvrsna prilika za nove ideje

Windows 8.1 i Windows Phone 8 su otvorili posve nove mogućnosti za kreativne pojedince i kompanije sa pravim idejama za korisne i zabavne primjene. Korisnicima Windows 8 uređaja je dostupno više od 125.000 besplatnih i za kupovinu različitih aplikacija, kao što su Facebook, Flipboard, i OneNote. Nešto bogatija je ponuda aplikacija za pametne telefone Windows Phone sa više od 190.000 aplikacija, uključujući aplikacije Instagram, Vine i Waze, kao i sve veći broj lokalnih bh. aplikacija, a najnovija aplikacija je Sarajevo Holiday Market koja korisnicima Windows Phone uređaja nudi eskluzivnu priliku da prvi saznaju sve o sadržajima na ovogodišnjem prazničnom marketu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza