Održana premijera prvog filma na znakovnom jeziku o ljepotama BiH

17.07.2019. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Održana premijera prvog filma na znakovnom jeziku o ljepotama BiH

Osobe sa oštećenjem sluha su u velikoj mjeri marginalizovane zbog neadekvatnog načina komuniciranja u školama, zdravstvenim ustanovama, kao i medijima.

Film #BiHuPokretu u saradnji sa Znak za riječ, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, sinoć je premijerno prikazan u JU Centar kulture i mladih Općine Centar pred oko 100 posjetilaca.

Na nesvakidašnji način, pokretima prstiju i okom kamere, tri diplomirane studentice Međunarodnih odnosa i evropskih studija, Tajra, Hata i Ajla, ispričale su na znakovnom jeziku najljepše priče o četiri bh. grada.

Ideja o snimanju ovog filma nastala je tokom programa “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” u organizaciji Humanity in Action Bosnia and Herzegovina.

"S obzirom na značaj koji ovaj projekat ima za stvaranje inkluzivnog društva, osjetljivijeg na drugog i drugačijeg, želimo da nastavimo dalje sa #BiHuPokretu", poručila je jedna od autorica filma, Tajra Hadžić, nakon premijere jer, pojašnjava, priče o ljepotama naše zemlje, ispričane na ovakav, malo drugačiji način, zaslužuju i drugih bh. gradovi.

U polusatnom filmu, između ostalog, prikazale su Gazi Husrev-begov bezistan i Vijećnicu u Sarajevu, Krivi sat i Kastel u Banjaluci, Medvjed kulu i vodopade u Jajcu, Stari Most i Bišćevića kuću u Mostaru.

Ajla Keško, učesnica ovog nesvakidašnjeg projekta, posebnu zahvalnost uputila je lokalcima koji su im pomogali pri snimanju filma. "Priče ljudi koji žive u ova četiri grada, njihove anegdote i insajderski detalji, dodatno su obogatili naš film. Snimajući, i mi smo učile o historiji i kulturi", kaže Ajla.

Poseban doprinos u kreiranju ovog filma, te učenju znakovnog jezika, imale su i tri djevojke koje neumorno, kroz FB stranicu Znak za riječ, promovišu znakovni jezik i inkluziju.

"Prijateljstvo sa Irom, Almom i Maidom, koje se aktivno bave promocijom znakovnog jezika“, objašnjava Hata Kurjaković, koautorica filma , „odnosno, njihov entuzijazam i optimizam, inspirisali su nas da započnemo priču o inkluziji kroz film #BiHuPokretu .“

"Iako smo neke scene ponavljali mnogo puta, autorice filma su bile voljne da uče znakovni jezik i da zajedno ostvarimo naš cilj“, tvrdi Alma Mujanović, jedna od djevojaka koja je svojim znanjem znakovnog jezika pomagala u realizaciji ovog filma. „ #BiHuPokretu nudi sadržaj i za gluhe i nagluhe osobe kroz inkluzivni pristup. Nadam se da će ovakva priča imati uticaja na bolje razumijevanje različitosti uopštre", dodaje Alma.

Desetomjesečni program, organizovan za studente I aktiviste iz BiH od strane organizacije Humanity in Action, ima za cilj mladim aktivistima približiti pitanja demokratije i ljudskih prava te također podstaknuti mlade na kritičko razmišljanje o osjetljivim društvenim temama i izgraditi komunikacijske, prezentacijske i istraživačke vještine.

Prema popisu stanovništva iz 2013. u BiH živi oko 70.000 registrovanih osoba sa oštećenjem sluha.

Osobe sa oštećenjem sluha su u velikoj mjeri marginalizovane zbog neadekvatnog načina komuniciranja u školama, zdravstvenim ustanovama, kao i medijima.

Stoga ovim projektom žele promovisati inkluziju kroz upotrebu znakovnog jezika i raditi na demarginalizaciji osoba sa oštećenjem sluha.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza