NSA šifriranom porukom traži špijune, odgonetnuli je za čas

07.05.2014. 11:34 / Izvor: 24sata
NSA šifriranom porukom traži špijune, odgonetnuli je za čas

​Američka nacionalna sigurnosna agencija objavila je kriptiranu poruku kojom žele privuči potencijalne kriptografe za rad u agenciji koja je trenutno usred skandala.

Američka Nacionalna sigurnosna agencija, ista ona koja je usred skandala kojeg je otkrio Edward Snowden, objavila je u ponedjeljak na Twitteru tajanstvenu poruku na svom kanalu za zapošljavanje. Iako poruka izgleda kao hrpa bezveznih znakova, ispostavilo se da je tvit bio šifra kojom privlače potencijalne kriptografe. No, prema standardima struke, navodno se radilo o jednostavnoj šifri, piše NBC.

Na kraju poruke je točka, svaka "riječ" ima po 12 znakova, osim one posljednje s točkom. To sugerira da su razmaci bez značaja, te da su samo slova dio šifre, a interpunkcijski znakovi normalno se koriste. Čak i nekih znakova ima više no drugih, što sugerira da su neka slova češća, što je uobičajeno za engleski, ali i mnoge druge jezike. Sve ukazuje na šifru sa zamjenom slova, koja je jedna od najstarijih i najjednostavnijih. Web aplikaciji quipqiup trebalo je nekoliko sekundi, iako uz određene greške. Uz dodatni trud poruka je

"Want to know what it takes to work at NSA? Check back each Monday in may as we explore careers essential to protecting our nation."  (Želite znati što treba za rad u NSA? Provjerite nas svakog ponedjeljka u svibnju jer ćemo istraživati koje su karijere ključne za zaštitu.nacije)

Iz NSA su rekli kako ovo nije prva ovakva poruka te da se radi o nastojanju da privuku najbolje i najpametnije talente.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza