Princ William protiv svemirskog turizma: Bolje neka spasu Zemlju

15.10.2021. 09:47 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Princ William

Najveći umovi trebaju se usredotočiti na to kako popraviti našu planetu, a ne da traže drugo mjesto za život, rekao je britanski princ.

"Najveći umovi trebaju se usredotočiti na to kako popraviti našu planetu, a ne da traže drugo mjesto za život", rekao je britanski princ.

Princ William kritizirao je u četvrtak svemirski turizam i utrku u svemiru, ustvrdivši da bi se najveći svjetski umovi umjesto toga trebali usredotočiti na ozdravljenje naše planete jer je Zemlja uveliko ugrožena.

Intervju vojvode od Cambridgea za BBC emitiran je dan nakon što je William Shatner, zvijezda Zvjezdanih staza, postao najstarija osoba na svijetu koja je poletjela u svemir.

"Potrebno je da se najveći svjetski umovi usredotoče na to kako popraviti naš planet, a ne da traže drugo mjesto gdje bismo otišli živjeti", rekao je pric William, tri sedmice uoči UN-ove konferencije o klimi u Glasgowu (COP26).

U razgovoru za BBC je rekao da se o klimatskim promjenama i drugim okolišnim problemima previše priča, a premalo djeluje.

"Ne možemo više samo pametovati i mudrovati, treba nam više akcije", rekao je princ. 

Smatra da je ključno da predstojeća UN-ova konferencija "jasno i iskreno" identificira probleme i koja će biti rješenja.

Upozorenja naučnika

Istaknuo je da je kod mladih vidljiva velika zabrinutost zbog klimatskih promjena te da bi bila "apsolutna katastrofa" kada bi njegov najstariji sin George za 30 godina, kada bude prekasno, razgovarao o ovim istim problemima.

"Želim da u stvarima u kojima sam ja uživao, životu u prirodi i na otvorenom, uživaju i moja djeca te sva djeca svijeta", rekao je princ William.

Konferencija UN-a o klimi otvara se u Glasgowu 31. oktobra a princ William će se na njoj pojaviti umjesto kraljice Elizabethe i princa Charlesa.

Države članice UN-a će na skupu u Škotskoj nastaviti pregovore s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Naučnici su u izvještaju UN-a upozorili kako bi globalno zagrijavanje neke dijelove svijeta moglo učiniti nenaseljivim te da bi rast globalne temperature od 1,5 stepena Celzija više u odnosu na predindustrijsko doba mogli dosegnuti kroz nekoliko decenija, ne dođe li do značajnog smanjenja emisija stakleničkih plinova.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza