Sberbank BH generalni sponzor osmog Sberbank Sarajevo polumaratona

19.09.2014. 13:57 / Izvor: eKapija.ba

Radi se o jednom od najmasovnijih sportskih događaja u BiH koji osmu godinu zaredom okuplja veliki broj zaljubljenika u trčanje i sve one koji žele živjeti zdravije, aktivnije i sretnije.

Sberabnk BH je i ove godine sponzor tradicionalnog polumaratona, sportske manifestacije čiji je značaj odavno prešao granice naše zemlje. Radi se o jednom od najmasovnijih sportskih događaja u BiH koji osmu godinu zaredom okuplja veliki broj zaljubljenika u trčanje i sve one koji žele živjeti zdravije, aktivnije i sretnije. Ove godine se očekuje rekordan broj učesnika iz preko 30 zemalja.

"Nastojimo podržati događaje koji promovišu sport i zdrav život. Sberbank Sarajevo polumaraton je zaista manifestacija koja promoviše te vrijednosti, te smo se i ove godine podržali realizaciju ovog regionalno značajnog sportskog događaja. Ponosni smo na naše zaposlenike koji će i ove godine trčati trke u okviru polumaratona", izjavio je Vedran Peršić, Vođa odjela Marketing i Komunikacije u Sberbank BH.

"Ova sportska manifestacija postala je dobra tradicija, veoma bitna za promociju Sarajeva kao sportskog i turističkog centra, ali i za podizanje svijesti o fizičkim aktivnostima i zdravom načinu života. Dodatna vrijednost Sberbank Sarajevo polumaratona je  humanitarni karakter, čiji je ovogodišnji fokus na pomoć poplavljenim područjima i borbi protiv dijabetesa“, istakao je Erol Mujanović, u ime organizatora Sberbank Sarajevo polumaratona, udruženja Sarajevo Marathon.

"Sarajevo će u danima prije i poslije utrke ostvariti više od 1.000 noćenja što će gradu i državi donijeti velike prihode. Na taj način smo ostvarili jedan od ciljeva, a to je da naša manifestacija doprinese lokalnoj ekonomiji i kreiranju pozitivnog imidža Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu", rekao je Mujanović.

Dodao je da će na ovogodišnjem polumaratonu učestvovati oko 300 takmičara više nego prošle godinu, odnosno da će više od 800 maratonaca trčati ulicama Sarajeva. 

U sklopu polumaratona bit će održana i trka ''Fun run/walk'' dužine četiri kilometra, za koju je prijavljeno više od 500 takmičara, među kojima i brojni roditelji s djecom.

Novčane nagrade će biti dodijeljene pet najboljih takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji. Za prvo mjesto nagrada iznosi 300 eura, za drugo 200, treće 100, te za četvrto i peto mjesto po 50 eura.

Svi trkači koji završe polumaraton dobit će medalju, majicu i sponzorske pakete. "Okrepne" stanice će biti postavljene na svakom četvrtom kilometru. Medicinska pomoć će biti dostupna duž staze. 

Osim praktikovanja zdravog načina života, polumaraton ima za cilj i edukovanje javnosti o bitnosti očuvanja okoline te će saobraćaj u Sarajevu biti obustavljen na tri sata, čime će značajno biti smanjena emisija CO2 u zraku.

Mujanović je podsjetio da polumaraton tradicionalno ima humanitarni karakter, a ove godine će se kroz razne humanitarne inicijative donirati 12 hiljada KM. 

Ovogodišnji Sberbank Sarajevo polumaraton održat će se 21.9.2014. sa početkom u 9:00 i startom na platou  ispred BBI centra, a učesnici će imati na rapolaganju tri sata da završe utrku.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza