Projekat Vrhovi Balkana osvojio prvu nagradu WTTC-a

12.04.2013. 09:17 / Izvor: eKapija.ba
Projekat Vrhovi Balkana osvojio prvu nagradu WTTC-a

Trinaesti Globalni samit Svjetskog Savjeta za turizam i putovanja (WTTC) pod temom „Vrijeme za upravljanje“ se održava 9. i 10. aprila u Abu Dabiju. U okviru njega, sinoć je upriličena ceremonija dodjele nagrada „Turizam za budućnost“ (Tourism for Tomorrow Awards).

Trinaesti Globalni samit Svjetskog Savjeta za turizam i putovanja (WTTC) pod temom „Vrijeme za upravljanje“ se održava 9. i 10. aprila u Abu Dabiju. U okviru njega, sinoć je upriličena ceremonija dodjele nagrada „Turizam za budućnost“ (Tourism for Tomorrow Awards).

Zajednički turistički projekat „Vrhovi Balkana“ (Peaks of the Balkans, www.peaksofthebalkans.com) dobio je prvu nagradu između tri nominovana kandidata u okviru kategorije „Održivo upravljanje destinacijom“, za koju su konkurisale i singapurska „sentosa Development Corporation“ i projekat Turističkog savjeta Butana.

Projekat “Vrhovi Balkana” zajedno sprovode Crna Gora, Albanija i Kosovo, pod pokroviteljstvom ORF-a (Otvorenog regionalnog Fonda za spoljnu trgovinu), koji je finansiran od njemačke Vlade, a realizuju ga GIZ, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalna turistička organizacija i Opština Plav kao partneri sa crnogorske strane. Koz ovaj projekat, turisti mogu iskusiti najljepše planinarske rute od 192 km koje povezuju sela iz sve tri države, prolaze pored glacijalnih jezera, autentičnih katuna, kroz nacionalni park, zatim da se upoznaju sa lokalnom kulturom i duhom stanovniištva. Za ove rute je postavljena signalizacija, urađen je vodič za stazu i mapa staze ali i dogovorena procedura prelaska granice za turiste van zvaničnih graničnih prelaza, kao i sistem sigurnosti na planinama.

Nagrada “Turizam za budućnost” predstavlja jedno od najvećih svjetskih priznanja u oblasti turizma i putovanja i usmjerena je na prepoznavanje najboljih turističkih praksi održivog turizma u globalnoj turističkoj industriji. Finalisti su morali dokazati održivost turističkog planiranja i politike koja će sačuvati prirodna, istorjska i kulturna bogatstva jedinstvena za destinaciju. 

Crna Gora je u kategoriji Upravljanje destinacijom i 2010. god. bila finalista za ovu prestižnu nagradu. Ovogodišnjih 12 finalista izabrao je međunarodni tim od dvadesetak nezavisnih eksperata za turizam koji su izdvojili: “&Beyond”, The Bushcamp Company, Emirates Wolgan Valley Resort and Spa”, “LooLa Adventure Resort”, “Ten knots Development Corporation/El nido Resorts, “The Siraj Center”, Tourism Council of Bhutan”, Sentosa Development Corporation”, “Abercrombie & Kent”, “Air New Zeland” i “ITC Hotels”.

Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) ustanovio je 2003. godine prestižnu nagradu za primjenu razvoja održivog turizma “Tourism for Tomorrow Award” koja se dodjeljuje u četiri kategorije: “Destination Stewardship Award”, “Conservation Award”, “Community Benefit Award” i “Global Tourism Business Award”.

Svjetski savjet za putovanja i turizma (WTTC) je globalni forum za poslovne lidere u sektoru putovanja i turizma koji ovom prilikom okuplja preko 1000 uglednih ličnosti svjetske turističke scene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza